Irrationele ontkenning in de wetenschap: vaccinatiebeleid

05nov2015

17.00

De Amsterdamse Academische Club bestaat 20 jaar.

Irrationele ontkenning in de wetenschap: vaccinatiebeleid

Lustrumlezing universiteitshoogleraar Louise Gunning

05nov2015 17.00

Lezing

Er is in een aantal grote maatschappelijke debatten, zoals over klimaat, genetische gemodificeerd voedsel en vaccinatie, een actieve kern van oppositie die alle wetenschappelijke spelregels overboord lijkt te hebben gezet, die tegen beter weten in de feiten ontkent. In deze lezing stelt Louise Gunning de vraag aan de orde hoe je met dergelijke actiegroepen omgaat in een tijd waarin de sociale media van zo groot belang zijn.

De ontkenning van wetenschappelijke feiten

Michael Specter van de New York Times introduceerde de term ` denialism` om aan te geven dat er in een aantal grote maatschappelijke debatten, zoals over klimaat, genetische gemodificeerd voedsel en vaccinatie, een actieve kern van oppositie is die alle wetenschappelijke spelregels overboord lijkt te hebben gezet, die tegen beter weten in de feiten ontkent.

In deze lezing gaat Louise Gunning dieper in op de irrationele ontkenning zoals die zich voordoet in het anti-vaccinatie debat in Nederland en de VS. Tussen die twee landen zijn grote verschillen in de traditionele benadering van vaccinaties en in de wijze waarop actiegroepen zich in het politieke debat mengen. Een recente uitbraak van mazelen zowel in Nederland als in Californie heeft de discussie weer helemaal actueel gemaakt.

De nadruk ligt op de vraag wanneer er sprake is van gerechtvaardigd wantrouwen jegens de wetenschap en wanneer van irrationele ontkenning. Juist omdat bij vaccinatie het succes van preventie afhankelijk is van heel veel individuele keuzes van ouders is de vraag hoe je met dergelijke actiegroepen omgaat in een tijd waarin de sociale media van groot belang zijn.

Over de spreker

Louise Gunning (1951) is sinds 20 april 2015 universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan de UvA.

Zij was van 1 april 2012 tot 19 april 2015 voorzitter van het College van Bestuur van de Uva en de HvA. Vanaf 2010 was zij voorzitter van de Gezondheidsraad en universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor was zij vanaf 1991 hoogleraar bij de UvA en heeft zij - eerst als lid en later als voorzitter van de Raad van Bestuur - jarenlang leiding gegeven aan het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) en was zij decaan van de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. Ook was zij als wetenschapper werkzaam aan de Universiteit van Leuven en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Mevrouw Gunning studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan de Johns Hopkins School of Public Health in Baltimore, USA. Zij promoveerde aan de EUR.

Aanmelden lustrumlezing

Amsterdamse Academische Club

* Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam +31 (0)20 525 1570

Gepubliceerd door Amsterdamse Academische Club