Koud in huis? Vrouw pakt een dekentje, man grijpt naar de thermostaat

donderdag 5 november 2015 08:39

Dit is een origineel bericht van Honeywell

Het is algemeen bekend dat vrouwen het vanwege verschillende fysiologische redenen (I) sneller koud hebben dan mannen. Als we het dan koud hebben in huis, wat doen we dan? Onderzoek wijst uit dat Nederlandse mannen en vrouwen verschillende methodes verkiezen om zich op te warmen. Terwijl bijna twee derde van de vrouwen het liefst naar een dekentje grijpt (57 procent), doet slechts een derde van de mannen hierop beroep (27 procent). Meer dan de helft van de mannen (55 procent) zet daarentegen vaker de verwarming hoger, waarmee ze hoger scoren dan vrouwen (50 procent). Zowel mannen (12 procent) als vrouwen (9 procent) zoeken zelden elkaars warmte op om zich te verwarmen. In de top 3 van alle Nederlanders staat een trui en warme sokken aandoen op nummer een (58 procent), dan volgen de verwarming hoger zetten (52 procent) en een dekentje pakken (42 procent). Dit zijn enkele conclusies uit een onderzoek van Multiscope in opdracht van Honeywell onder meer dan duizend Nederlandse volwassenen (II).

Top 3 manieren om op te warmen in huis:

Top 3 van mannen

1. 57 procent trekt trui en warme sokken aan

2. 55 procent zet verwarming hoger

3. 39 procent sluit de gordijnen

Top 3 van Vrouwen

1. 59 procent trekt trui en warme sokken aan

2. 57 procent pakt een dekentje

3. 50 procent zet verwarming hoger

Top 3 van Nederlanders

1. 58 procent trekt trui en warme sokken aan

2. 52 procent zet verwarming hoger

3. 42 procent pakt een dekentje

Temperatuur in huis: vrouw is de baas

Bijna de helft van de Nederlanders (41 procent) geeft aan dat de temperatuur in huis een gezamenlijke beslissing is. Daarnaast zegt een kwart van de mannen (27 procent) dat hun partner de temperatuur bepaalt, terwijl bijna de helft van de vrouwen (48 procent) meldt zelf de temperatuur te bepalen. Een mogelijke verklaring voor het feit dat vrouwen de baas lijken te zijn, is dat bijna negen op de tien vrouwen (88 procent) de temperatuur in huis een belangrijke of zeer belangrijke rol toewijzen voor hun comfortbeleving. Honeywell onderzocht verder ook bij welke temperatuur Nederlanders het koud hebben in huis. Dat blijkt bij gemiddeld 17,4DEGC te zijn. Vrouwen krijgen het gemiddeld al koud bij 17,6DEGC, terwijl mannen pas beginnen te bibberen bij 17,2DEGC.

De juiste temperatuur voor iedereen

"Dit onderzoek benadrukt nog maar eens dat comfort en de juiste temperatuur zeer persoonlijk zijn waarbij verschillende factoren een rol spelen", zegt Martin Roozendaal, marketingcommunicatiemanager van Honeywell. "De temperatuur in huis voor iedereen aangenaam maken, kan op een eenvoudige manier. Wanneer iedereen thuis is, maar een verschillende temperatuur wenst, kan zoneregeling de oplossing bieden. Met evohome Wi-Fi bepaal je namelijk voor elke ruimte de juiste temperatuur, en zo creeert ieder gezinslid zelf zijn of haar eigen comfortzone. Daarnaast laten onze slimme thermostaten, evohome Wi-Fi en Round Connected, toe je verwarming te bedienen vanaf je tablet of smartphone. Zo hoef je bij een onverwachte wijziging in je dagschema niet in een koud huis thuis te komen."

(I) Bron: Nature Climate Change

(II) Honeywell gaf onderzoeksbureau Multiscope opdracht onderzoek te doen. Het kwantitatieve onderzoek is online uitgevoerd in week 41 in 2015 onder 1.015 Nederlanders. Alle respondenten zijn achttien jaar of ouder. Het onderzoek is representatief voor de Nederlandse bevolking.