CDA wil extra geld voor zorg thuis

05/11/2015CDA wil extra geld voor zorg thuis

Het principe dat ouderen en mensen die leven met een beperking, langer thuis wonen steunt het CDA. Al was het alleen al omdat mensen zelf zo lang mogelijk in hun eigen huis willen blijven wonen.

Het CDA heeft echter zorgen over de hoge bezuinigingen die gelijktijdig het Kabinet doorvoerde op de zorg die thuis geleverd wordt. Daarom heeft het CDA bij de begrotingsbehandeling van het ministerie Volksgezondheid een aantal voorstellen ingediend die meer geld beschikbaar stellen voor de thuiszorg.

Het CDA wil namelijk dat gemeenten vanuit de WMO, op basis van inhoudelijke criteria, een afweging maken om mensen al dan niet hulp en ondersteuning te bieden. Ook moet er voldoende verpleging en persoonlijke verzorging (wijkverpleging) geboden worden aan mensen die dit nodig hebben. Hierbij moet rekening gehouden worden met de draagkracht van mantelzorgers. Mona Keijzer: "Ik krijg te veel verhalen waaruit blijkt dat mantelzorgers hun belangrijke werk niet meer vol kunnen houden. Door meer geld te stoppen in de professionele ondersteuning ontlast je ook de mantelzorgers." Het CDA dient daarom bij de begrotingsbehandeling VWS een wijzigingsvoorstel in voor extra ondersteuning van 200 miljoen euro in de Wmo-zorg en ondersteuning vanuit gemeenten en 200 miljoen voor meer wijkverpleging.

Uit onderzoek blijkt dat de financiele tegemoetkoming van chronisch zieken en gehandicapten vooral terecht komt bij de laagste inkomens tot maximaal 120% van het Wettelijk Minimumloon. Mona Keijzer heeft echter zorgen over het gebrek aan aandacht voor de middeninkomens: ` De conclusie uit onderzoek is dat de middeninkomens wederom het gelag betalen. Daarom wil het CDA hen tegemoet komen.' Ter tegemoetkoming van deze groep heeft het CDA een wijzigingsvoorstel ingediend om de VWS-begroting waardoor 100 miljoen ter beschikking komt voor het uitvoeren van deze WTCG-maatregel.

Trefwoorden

* thuiszorg * Mona Keijzer