Uitgeprocedeerde asielzoekers keren terug met scholing

TV | do 05 nov 2015

Van alle vluchtelingen die nu Nederland binnenkomen krijgt ongeveer zeventig procent een verblijfsvergunning. Dertig procent moet dus weer terug. En zo snel mogelijk, wordt in de politiek vaak gezegd. Maar hoe snel gaat die terugkeer? Kan dat sneller? En hoe verloopt dat proces eigenlijk?

We spreken erover met Rhodia Maas, directrice van de Dienst Terugkeer en Vertrek, de dienst die verantwoordelijk is voor de terugkeer van vreemdelingen. Ze proberen zoveel mogelijk asielzoekers vrijwillig terug te laten keren. Daar zijn allerlei ondersteuningsprogramma's voor, zoals die van Stichting IETA in Ter Apel; uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen daar bijvoorbeeld een opleiding autotechniek of een cursus horeca krijgen om in eigen land weer iets op te kunnen bouwen.

Terug naar Uganda

Frank Katumba uit Uganda volgde na vijf jaar uitzichtloos verblijf in Nederland een soortgelijk programma bij WereldWijd in Eckelrade. Hij kreeg een grote kist mee met benodigdheden om een eigen kippenboerderij op te zetten in zijn land van herkomst. Inmiddels is hij twee jaar verder en is hij blij dat hij teruggegaan is. Hij zou zelfs graag een soort ambassadeur worden om landgenoten ervan te overtuigen dat ze in hun eigen land ook echt wel een toekomst kunnen hebben. Ook spreken we met Lukman, hij volgt nu de cursus automonteur omdat hij na vijftien jaar vrijwillig wil terugkeren naar Benin. Verder het verhaal van Roy uit Bangladesh, ook hij gaat vrijwillig terug naar zijn thuisland.

Vrijwillig of gedwongen

In de eerste helft van 2015 vertrokken 4320 vreemdelingen aantoonbaar uit Nederland. daarvan gingen er 2080 zelfstandig, en werden er 2240 gedwongen. Ook voor 2014 en 2013 geldt dat ruim de helft van de terugkeerders gedwongen uitgezet werd. In EenVandaag een reportage over hoe de Dienst Terugkeer en Vertrek zo veel mogelijk mensen vrijwillig probeert terug te laten keren, hoe stichting IETA daarbij helpt en hoe het Frank Katumba vergaat in Uganda.

Lukman volgt de cursus automonteur omdat hij na vijftien jaar vrijwillig wil terugkeren naar Benin.