Prestigieuze prijs voor prof. Anne Stiggelbout

5 november 2015 | NIEUWSBERICHT

Prestigieuze prijs voor prof. Anne Stiggelbout

Prof. Anne Stiggelbout, van de Afdeling Medische Besliskunde/Kwaliteit van Zorg, heeft deze maand in St. Louis, VS, de Eugene Saenger Award ontvangen.

Zij ontving de Eugene Saenger Award voor 'distinguished leadership, operational, scientific and educational service to the Society' van de internationale Society for Medical Decision Making. Ze is de tweede niet-Noord-Amerikaanse die deze prijs in de afgelopen 26 jaar heeft ontvangen.

Arts-onderzoeker Infectieziekten ontvangt International Investigator Award

Janneke Stalenhoef heeft tijdens de IDWeek 2015 in San Diego een International Investigator Awardontvangen voor haar onderzoek. De IDWeek is de jaarlijkse meeting van the Infectious Diseases Society of America (IDSA).

De titel van haar onderzoek luidt `Clinical use of a prediction rule to guide admission policy in community acquired invasive urinary tract infection: a randomized clinical trial.' Het betreft een gerandomiseerd onderzoek uitgevoerd op de Spoedeisende Hulp-afdelingen van het LUMC en geaffilieerde ziekenhuizen onder leiding van prof. Jaap van Dissel (Infectieziekten), over de toepassing van een klinische beslisregel om het risico in te schatten bij patienten die zich presenteren met pyelonefritis, acute prostatitis of urosepsis.

Het onderzoek waaraan 370 patienten deelnamen, toonde aan dat het aantal ziekenhuisopnames met de toepassing van deze beslisregel significant werd verlaagd. Het aantal thuis behandelde patienten dat op een later moment toch werd opgenomen, was hierbij hoger dan verwacht. Dit kwam mede doordat er bij een aantal patienten toch een andere diagnose werd gesteld op het moment dat de kweekuitslagen bekend werden. Verder onderzoek richt zich op verbetering van de beslisregel door deze te combineren met een biomarker die de acute immuunrespons reflecteert.

Grote internationale subsidie voor melanoomonderzoek

Dr. Remco van Doorn en dr. Nelleke Gruis (beiden Huidziekten) hebben een Marie Curie InternationalTraining Netwerk-subsidie verkregen voor het identificeren van genetische en immunologische factoren die de ontwikkeling van melanoom en de overleving van patienten bepalen.

Deze kennis wordt gebruikt om de gepersonaliseerde preventie en therapie van deze agressieve vorm van huidkanker te verbeteren. De Marie Curie International Training Netwerk-subsidie is onderdeel van een internationaal consortium MELanoma GENetics (MELGEN).

Het MELGEN European Training Network creeert voor 17 jonge onderzoekers een omgeving voor melanoom onderzoek in Leiden, Leeds, Cambridge, Zuerich, Essen, Lund en Oslo. De EU-subsidie zal dan ook leiden tot versterken van multidisciplinaire samenwerkingsverbanden met de onderzoeksgroepen die participeren in het MELGEN consortium.

In Leiden zal het onderzoek in samenwerking met het Wellcome Trust Sanger Institute in Cambridge en het aan het LUMC gelieerde bedrijf GenomeScan worden uitgevoerd. In totaal bedraagt de subsidie 4 miljoen euro waarvan 500.000 euro ten goede komt aan het werk en de opleiding van de onderzoekers in Leiden, die zich bezig gaan houden met het identificeren van genetische en epigenetische markers voor melanoomontwikkeling en metastasering.