Cao-overleg mbo uitgesteld vanwege onduidelijkheid pensioenpremies

Zolang er geen duidelijkheid is over de hoogte van de pensioenpremies voor 2016, zijn onderhandelingen over een nieuwe cao in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) niet goed mogelijk. Dat zeggen de vakbonden en de werkgeversorganisatie MBO-raad in een gemeenschappelijk bericht.

Op woensdag 4 november hebben de vakbonden en de MBO-raad overlegd over een nieuwe cao. Samen kwamen zij tot de conclusie dat het overleg wordt belemmerd zolang onduidelijk is welke pensioenpremies het ABP in 2016 gaat heffen. Aanvankelijk werd gedacht dat er door een premiedaling extra loonruimte zou komen. De kans is echter groot dat er een premieverhoging op komst is. "Het wordt steeds duidelijker dat er ongedekte cheques zitten in het loonruimteakkoord en dat het betalen van salarisverhoging uit de verlaging van pensioenpremies niet mogelijk is", aldus AOb-bestuurder mbo Andre Steenhart.

In de knel

Al eerder hebben alle werkgevers en vakbonden uit de onderwijssector het kabinet een brief gestuurd. Daarin stond dat schoolbesturen met de aangekondigde loonsverhoging van 3 procent per 1 januari 2016 in de knel komen als de premies stijgen. Zij roepen het kabinet op om dit te compenseren.

Een nieuw cao-overleg is afgesproken voor 9 december. Onderwijsbonden en werkgevers rekenen dan op duidelijkheid over de hoogte van de pensioenpremies. Bovendien rekenen zij er op dat het kabinet tegen die tijd een reactie heeft gegeven op de brief, waarin gevraagd wordt om volledige compensatie van een hogere pensioenpremie, zodat de loonsverhoging kan doorgaan.