Ri4daagse: vier dagen struinen langs de Waal

Ri4daagse: vier dagen struinen langs de Waal

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 04 november 2015- Laatste update: 04 november 2015 14:15 uur

Deelnemers aan de Ri4daagse struinden tijdens hun wandeltocht langs de verlaagde en verdwenen kribben van het Ruimte voor de Rivierproject Kribverlaging Waal fase3 en Langsdammen Wamel-Ophemert. Bij Tiel passeerden ze de langsdam in aanbouw.

RI4daagse (art 4)

Succes herhaald

Na het succes in 2014 vond dit jaar voor de tweede maal de Ri4daagse plaats. Voor de populaire `struindagen' van 13 tot en met 16 augustus schreven zich 150 wandelaars in. Dagelijks legden ze zo'n 15 tot 20 km af.

Wandelbeleving

'Bij de Ri4daagse gaat het niet om de wandelprestatie, maar om de beleving', schetst geograaf Emmie Nuijen, mede-organisator van het evenement en zelf bewoner van het rivierengebied. Ze geeft graag bekendheid aan dit gebied dat zo kenmerkend is voor Nederland.

Door de uiterwaarden

De tochten voerden met name door de uiterwaarden. Onderweg werd het struinpubliek getrakteerd op kunst, muziek en lekkernijen uit de streek. Zo nu en dan kon het uitblazen tijdens een boottocht onderweg. Alles even fraai.

Bouwplaats

Minder aantrekkelijk op de route vond Nuijen de nieuwe langsdammen. 'Het is echt een bouwplaats rondom Tiel, een aangetast gebied. De langsdam steekt nu boven water uit. Vanaf het strandje aan de oevergeul kijk je ertegenaan en zie je de Waal met het wijde uitzicht niet. Heel jammer.'

Natuurlijke rivier

Blij is ze met bekendheid die het gebied krijgt door het project. En ook met de verlaagde kribben die de wijdheid van de Waal versterken. 'Een mooi gezicht vanaf de oever. Dat beeld benadert een natuurlijke rivier meer.' Ook is ze blij met de gecreeerde kans voor ontwikkeling van planten en dieren en mogelijkheden voor recreatie, zoals struinen.

Hartverwarmend

'Bewoners zijn niet gewend door de uiterwaarden te lopen', weet Nuijen. 'Maar door de Ruimte voor de Rivierprojecten zijn er meer mogelijkheden ontstaan om de riviergebieden te beleven, ook hier. De reacties van deelnemers aan de Ri4daagse waren hartverwarmend.'

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie ri4daagse.nl. Bekijk ook de projectpagina Kribverlaging Waal en langsdammen.