Ijsbokken geplaatst op langsdammen in Waal

IJsbokken geplaatst op langsdammen in Waal

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 04 november 2015- Laatste update: 04 november 2015 14:05 uur

Dichtgevroren rivieren met kruiende ijsplaten en schotsen komen in Nederland zelden voor. De Siberische winter van 1963 was de laatste keer dat de brede Waal bevroor. Vrijdag 11 september werden drie ijsbokken - want dat zijn het - opgeleverd met als doel om kruiende ijsplaten in tweeen te splijten. In Siberie heel normaal, voor Nederland een novum.

Plaatsing ijsbokken (art 1) 'Kruiende ijsplaten kunnen door hun kracht grote schade aanbrengen aan de dammen', vertelt Marita Cals van Rijkswaterstaat. De drie geplaatste ijsbokken zijn een wonderlijke betonnen constructie, 17 m lang en 70 ton zwaar.

Waarom?

De ijsbokken komen op de kop van de nieuwe langsdammen aan de Waal bij Tiel. Ze splijten kruiende ijsplaten eerst in tweeen, zegt uitvoerder Roger van Duivenbode van waterbouwcombinatie Van den Herik Boskalis.'Die helften schuiven daarna omhoog en breken bovenop af.' De dammen zijn in de stroomrichting aangelegd en vervangen over 10 km kribben waarmee de waterstroom werd gestuurd.

Innovatief

De innovatieve langsdammen vragen een vernieuwende manier om met ijsgang rekening te houden. Bruggen hebben pijlers die berekend zijn op ijsgang. Maar voor deze dammen moest Rijkswaterstaat iets nieuws bedenken. Anders zouden ijskracht en stroming ze kunnen verwoesten. 'Winters zoals in 1963 komen niet veel voor', erkent Cals. 'Maar de vorige eeuw is er op de Waal toch zes maal kruiend ijs opgetreden in de periode van 1917 tot 1954. De laatste keer dat er ijs in de Nederlandse riviertakken was, was in 1963. We moeten er op voorbereid zijn.'

Bekijk voor meer informatie de projectpagina Kribverlaging Waal en langsdammen.