VVE: ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

PERSBERICHT

VVE: ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…!

De voorscholen van IJsterk Welzijn richt zich op de brede ontwikkeling van peuters van 2,5 tot 4 jaar. Met het programma-aanbod wordt, door middel van spel, de ontwikkeling van peuters gestimuleerd, zodat zij een betere start maken op de basisschool. In een uitzending van Brandpunt deze week, is de conclusie van Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar kinderopvang en educatieve voorzieningen voor het jonge kind aan de Universiteit van Amsterdam, dat de programma’s voor vroeg- en voorschoolse educatie (VVE) niet het gewenste effect opleveren.

IJsterk vindt het spijtig dat Fukkink aangeeft dat voorscholen niets opleveren. De organisatie is van mening dat je het kind niet met het badwater moet weggooien. Zij onderschrijft wat Fukkink zegt, namelijk dat de kwaliteit op de voorschool niet wordt bepaald door de uitvoering van het VVE-programma. De kwaliteit op de voorschool staat of valt met kwalitatief hoogwaardige leidsters die in staat zijn om op ontwikkelingsgerichte wijze te werken aan de brede ontwikkeling van het kind. Hieraan wordt veel meer geld besteed dan slechts het scholen in de programma’s. Bovendien zou het opheffen van voorscholen betekenen dat bepaalde groepen kinderen en ouders helemaal uit beeld verloren raken omdat Kinderopvang voor hen geen optie is. De organisatie onderkent wel het gegeven “segregatie” wat van den Broeck, dr. in de pedagogische wetenschappen, noemt, dit vraagt volgens IJsterk om een basisvoorziening voor alle peuters.

Linda Lemmens, interim manager Gezin bij IJsterk: “Wij geven al langere tijd bij onze opdrachtgever, de gemeente Amsterdam, aan dat enkel de uitvoering van de programma’s niet het beoogde resultaat behalen. IJsterk vindt het vooral belangrijk om in te spelen op het stimuleren van de ontwikkeling van het kind, die aansluit bij de belevingswereld van het kind. Bovenop het programma-aanbod zijn alle activiteiten op de speelzalen hierop gericht. Maar de haalbaarheid hiervan is afhankelijk van de mogelijkheden om deze visie te kunnen financieren.” Het verheugt de organisatie daarom dat de gemeente Amsterdam programma-gestuurde methodieken loslaat en toe wil naar ontwikkelingsgerichte aanpak zoals zij in haar beleidsplan Peutergroep/VVE 2016-2018 ‘Ontwikkelkansen voor alle Amsterdamse peuters’ heeft opgenomen. “Het is goed te vernemen dat staatssecretaris Dekker het voornemen heeft te onderzoeken welke effecten wél aanwezig zijn bij VVE. Hij is van harte welkom bij onze peuterspeelzalen om een kijkje te nemen en zich te informeren, hoe wij binnen IJsterk het voornoemde al in praktijk brengen” aldus Lemmens.