Gelijkwaardigheid en zekerheid voor technisch treintalent

Gelijkwaardigheid en zekerheid voor technisch treintalent

door Roos Vermeij op 5 november 2015

Deze week was ik te gast bij de NedTrain TechniekFabriek in Amsterdam om te ervaren hoe de aansluiting onderwijs arbeidsmarkt in de praktijk werkt. Tijdens het werkbezoek werd ik samen met mijn collega Duco Hoogland bijgepraat door leerlingen en de leiding van de TechniekFabriek.

Aanleiding voor NedTrain om dit leerproject samen met het ROC van Twente op te zetten is de overtuiging dat vakmanschap niet in een leslokaal wordt aangeleerd, maar juist in de beroepspraktijk. Bovendien heeft het onderhoudsbedrijf van het spoor behoefte aan goede instroom van (junior) monteurs die lang aan het bedrijf verbonden blijven. Ieder jaar starten ruim veertig jongeren met een MBO Mechatronica niveau 2 opleiding gecombineerd met specifieke opleidingen.

Door de combinatie van leren en werken zijn de jongeren geen leerlingen, maar gelijk NedTrain-collega. Deze vorm van gelijkwaardigheid werd door iedereen bij NedTrain als zeer belangrijk ervaren.

Wanneer het opleidingstraject van twee jaar succesvol wordt afgerond is er een baangarantie en na een jaar een vaste aanstelling. Vooral het uitzicht op zekerheid, naast het werken met de handen, bleek een belangrijk motief voor jongeren om zich aan te melden voor de TechniekFabriek. Veel van hun vrienden hebben dat niet en "hoppen" na hun MBO van baantje naar baantje.

Tijdens het bezoek gaf het gesprek met trotse monteurs in opleiding weer energie om te strijden. Voor opleidingen op maat met veel "handen-werk", voor baangaranties. Werken moet je leren, en leren doe je bij een "goede baas". We zullen jongeren meer zekerheid moeten bieden en dat dat kan, zagen we bij Nedtrain. Straks zorgen deze monteurs voor onze treinen, in een vaste baan. Een goed vooruitzicht.