Muizenonderzoek nadert voltooiing

Het onderzoek naar de muizenplaag in 2014-2015 is bijna gereed. Woensdag 4 november kwamen alle betrokkenen bijeen om het conceptrapport te bespreken. De analyses en conclusies worden verder uitgewerkt. Dit vormt ook de basis voor een plan van aanpak, zodat Fryslan en andere kwetsbare delen in

Nederland niet meer overrompeld worden door de muizen met een grootschalige muizenplaag als resultaat. In december presenteren de partijen de resultaten van het onderzoek. In januari wordt het Early Warning System (EWS) en het plan van aanpak gepresenteerd tijdens een symposium.

Achtergrond

In het najaar van 2014 ontstond er in Fryslan een muizenplaag. Op veel locaties werden hoge muizenaantallen gesignaleerd. Het land van boeren liep schade op. Om te begrijpen wat de achterliggende oorzaken waren en kennis op te doen voor de beheersing van de schade is in januari een onderzoek gestart. Belangrijke onderwerpen waren:

* Hoe kunnen we inspelen op huidige muizenplaag;

* Hoe kunnen we een muizenplaag op tijd signaleren (Early Warning System);

* Wat zijn de mogelijkheden om een muizenplaag op langere termijn te voorkomen of de schade te beheersen? Hoe is het herstel van graslanden na de muizenschade.

Partners

In opdracht van de provincie Fryslan voerde het ecologisch onderzoeksbureau Altenburg en Wymenga het onderzoek uit. Dit deden zij samen met Alterra, Livestock Research Wageningen en de Werkgroep Grauwe Kiekendief. Ook Wetterskip Fryslan nam deel aan het onderzoek. Zij onderzochten de veiligheidsaspecten van de waterkeringen en de risico's op verhoogde nutrientenuitspoeling. De kosten werden gezamenlijk gedragen door het ministerie van Economische Zaken, Provincie Fryslan, Wetterskip Fryslan, LTO Noord, Faunafonds BIJ12, STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek voor de Waterschappen), de gemeenten SWF en DFM, de provincies Overijssel, Groningen en Zuid-Holland en de Rabobank.