In actie tegen kindermishandeling | www.avs.nl

De Taskforce Kindermishandeling en seksueel misbruik doet in de Week tegen kindermishandeling, van tot en met 21 november, een beroep op iedereen om in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling. Ook is hier aandacht voor op scholen. Een week eerder, van 9 tot en met 15 november, is het de Week van respect.

Er worden 119.000 leerlingen geslagen, verwaarloosd of misbruikt, dat is gemiddeld een kind per klas. Mishandelde kinderen die zelf niet durven te praten, hebben belangrijke anderen in de omgeving nodig die hun signalen opmerken en in actie komen. Leraren, familieleden, buren of clubgenoten bijvoorbeeld. De week tegen kindermishandeling is een goede gelegenheid om binnen de school extra aandacht te vragen voor kindermishandeling en in de klassen het gesprek aan te gaan. De Taskforce Kindermishandeling en seksueel misbruik is ingesteld door de ministeries van Veiligheid Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de aanpak van kindermishandeling een stevige zet in de goede richting te geven.

Op de website www.weektegenkindermishandeling.nl zijn activiteiten als bijeenkomsten, trainingen, tv-programma's en acties te vinden die door het hele land worden georganiseerd. Scholen kunnen voor meer informatie en vragen over activiteiten voor de school, contact opnemen via activiteiten@weektegenkindermishandeling.nl

Acht onderwijsbestuurders uit het primair onderwijs nemen een voortrekkersrol en zetten zich in om de aanpak van kindermishandeling binnen het onderwijs te versterken. Zij bespreken de knelpunten met diverse partijen, zetten het thema op de agenda van de landelijke PO-sector en delen goede voorbeelden.

Week van respect

Van 9 tot en met 15 november is het de Week van respect. Deze week heeft als doel het zorgen voor een respectvolle samenleving, waarin iedereen zich thuis voelt en geaccepteerd wordt zoals hij of zij is, ongeacht afkomst, geloofsovertuiging, sekse of huidskleur.