Maakt de fiscus een beoordelingsfout inzake btw AED behuizingen?


HENGELO, 20151105 -- Je ziet ze overal hangen in het Nederlandse straatbeeld, AED toestellen. Ze worden beschikbaar gesteld in AED behuizingen, ook wel “ 6 minuten zones.” genoemd. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) en alles wat met de werking van de AED te maken heeft wordt belast met 6% btw. De AED behuizing daarentegen wordt belast met 21% btw. Daarmee stelt de belastingdienst dat een AED behuizing niets met de werking van een AED te maken heeft. Maakt de fiscus niet een beoordelingsfout waardoor jarenlang teveel btw is betaald voor deze levensreddende projecten waarvoor veelal de burger zelf de financiële middelen moeten ophoesten.

AED behuizingen moet je onderverdelen in twee verschillende categorieën:
  • AED binnen behuizingen. Deze kun je niet als een medisch hulpmiddel classificeren. De AED kast is meer een visueel/cosmetisch gebruiksvoorwerp zodat een AED netjes opgeruimd aan een wand hangt. Dit type kast heeft dan ook niets met de werking van een AED toestel te maken.

  • AED buiten behuizingen daarentegen dragen net als een batterij en elektroden wel degelijk bij aan de werking van een AED. AED apparatuur welke 24/7 beschikbaar is voor de directe leefomgeving en dus 24/7 in weer en wind gestationeerd opgesteld staan, hebben bescherming nodig in de koude winter- en hete zomermaanden in de vorm van een verwarmingselement en ventilator. Bij temperaturen onder het vriespunt zal geen enkele AED (correct) werken als ze nog werken. AED fabrikanten laten in de gebruikershandleiding van vrijwel alle AED toestellen de tekst opnemen waarin aangegeven staat dat een AED toestel uitsluitend functioneert bij temperaturen tussen 0°C tot 50°C (32°F tot 122°F). Hierop worden zelfs de garantiebepalingen bepaald. Daar komt bij dat de plakkracht van de elektroden sterk afneemt en (indien nog mogelijk) niet de juiste schok kan toedienen die noodzakelijk is. Defibrillatie-elektroden die uitgedroogd of beschadigd zijn, kunnen bij de afgifte van een schok een elektrische vonkoverslag en brandwonden veroorzaken.
Een AED buitenbehuizing zou dus wel degelijk als medisch hulpmiddel geclassificeerd moeten worden en maakt wel degelijk deel uit m.b.t. de werking van een AED.

Het allerbelangrijkste voordeel om AED buitenbehuizingen als medisch hulpmiddel te certificeren en waardoor dus ook het BTW tarief zou moeten worden aangepast naar het 6% tarief, is het feit dat dan ook de AED buitenbehuizingen onder het toeziend oog van het IGZ komen te vallen. AED buitenkasten zijn dan een medisch hulpmiddel. Dat laatste maakt dat de veiligheid van deze behuizingen sterk zullen verbeteren. Er is immers een stok achter de deur.

Deze maatregel zou kunnen bijdragen dat meer AED eigenaren bereid zijn om hun AED apparatuur naar buiten (24/7) te verplaatsen. Vooral de vele Nederlandse burgerinitiatieven en met name de kartrekkers van de zogenaamde '6 minuten zones' die met veel pijn en moeite de benodigde financiële middelen moeten generen, hebben hier dringend behoefte aan. Het doel is en blijft immers om Nederland te voorzien van een fijnmazig AED netwerk en burgerhulpverleners.