Goede raad in Glazen Zaal | Gezondheidsraad


6 november 2015

erelid

Op 4 november jl. was er in de Glazen Zaal, een overkapt binnenplein tussen de Portugese Synagoge en een statig grachtenpand aan de Prinsessegracht, een druk bezochte bijeenkomst over het lang verwachte nieuwe voedingsadvies van de Gezondheidsraad: de Richtlijnen goede voeding 2015.
Commissievoorzitter en oud-vicevoorzitter van de raad prof. Daan Kromhout presenteerde de kern van het advies: zestien richtlijnen waarmee je via de voeding je gezondheid maximaal kunt bevorderen. Dagvoorzitter prof. Hans Brug, die tevens vicevoorzitter van de commissie was, gaf vervolgens het
woord aan Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum. Zij vertelde hoe het Voedingscentrum met het advies van de Gezondheidsraad aan de slag gaat. Dit zal uitmonden in een nieuwe Schijf van Vijf, die consumenten laat zien wat in de dagelijkse praktijk gezonde voedselkeuzes zijn. Maar
voeding heeft ook met smaak te maken. Daarover liet Peter Klosse, onder meer oprichter van de Academie voor Gastronomie, zijn licht schijnen. De gewenste verandering in voedingsgedrag krijg je volgens hem alleen maar voor elkaar door een beter begrip van lekker eten. Raadsvoorzitter Pim van
Gool sprak tot slot met grote waardering over de teamprestatie van commissie en secretariaat en over de belangrijke rol van Daan Kromhout als onvermoeibare dirigent. Ter bekroning van al dat werk benoemde hij Daan tot erelid van de Gezondheidsraad.