'Onverzekerd zijn reeel risico in Wet Aanpak Schijnconstructies'


* MKB >
* Nieuws >
* Nieuwsbericht

'Onverzekerd zijn reeel risico in Wet Aanpak Schijnconstructies'

06 november 2015
'Onverzekerd zijn reeel risico in Wet Aanpak Schijnconstructies'

De Wet Aanpak Schijnconstructies, die per 1 januari 2016 ingaat, regelt dat er geen verrekeningen meer mogen plaatsvinden op het wettelijk minimumloon. Dat is nu nog wel mogelijk. MKB-Nederland en VNO-NCW steunen daarom de motie van Tweede Kamerlid Anne Mulder (VVD) waarin wordt bepleit dat
voor bonafide werkgevers en sociale werkbedrijven een uitzondering wordt gemaakt op dit inhoudingenverbod. Daarmee wordt bijvoorbeeld de problematiek van onverzekerd zijn en van wanbetaling van de zorgpremie tegengegaan.

Uitzonderingen
MKB-Nederland en VNO-NCW, samen met ABU, Zorgverzekeraars Nederland en Cedris, stellen dat er uitzonderingen gemaakt moeten worden op dit verbod. Dit moet voorkomen dat werknemers betalingsachterstanden oplopen met bijvoorbeeld huisvestigingskosten en hun zorgpremie.

Onduidelijk
Met de Wet Aanpak Schijnconstructies wil minister Asscher dat er een einde komt aan schrijnende incidenten als uitbuiting. Dat moet onder meer bewerkstelligd worden met een inhoudingenverbod op het minimumloon. De wet biedt nu de mogelijkheid om bij Algemene Maatregel van bestuur (AMvB)
uitzonderingen toe te staan op het inhoudingenverbod, maar het is tot dusver onduidelijk wat er wordt opgenomen in deze AMvB.