Filesproeier en Firestorm wapens tegen extreme gladheid


6 november 2015, 12:09

Vandaag heeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur) tijdens de aftrap van het gladheidsseizoen de filesproeier officieel in gebruik genomen. Volgens de minister is RWS nu voorbereid op gladheid in files tijdens extreme winterse omstandigheden.

Filesproeier

De Filesproeier wordt door een auto of bestelbus getrokken die waar mogelijk langs de file rijdt en het zout vanaf de zijkant onder de auto's strooit. Volgens Rijkswaterstaat is de zoutoplossing niet schadelijk voor voertuigen.

Firestorm

Begin dit jaar werd de Firestorm al in gebruik genomen, dit voertuig kan grote ijsplaten laten smelten door met een warme zoutoplossing op het ijs te spuiten. De filesproeier en Firestorm worden speciaal ingezet als het verkeer stilstaat en normaal strooien niet helpt.

Verkeersinfarct voorkomen

Beide voertuigen zijn een enorme aanwinst voor Rijkswaterstaat aangezien er de afgelopen jaren regelmatig monsterfiles met aanzienlijke wachttijden hebben gestaan tijdens extreme gladheid. Een goed voorbeeld hiervan is de situatie die zich 4 februari van dit jaar voordeed op de A50 en A59 bij
Oss, waar auto's uren vast stonden en her en der van de weg af gleden. De filesproeier kan dit soort problemen te lijf gaan.

Zelfs als je in de #file staat wordt de #gladheid bestreden. @VGWinterdienst pic.twitter.com/zn9mKoT3E7

* Arthur Hayes (@ahayes656) November 6, 2015

De nieuwe machines komen bij de 542 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers die Rijkswaterstaat bij winterweer inzet om de snelwegen vrij te houden. De strooiwagens leggen dan in 2 uur 10.000 kilometer af.

Foto: RWS

Foto: (c) RWS