Archivaris Nationaal Archief wint H.J. Keuningprijs


6 november 2015

Den Haag

Op 8 november krijgt Paul Brood, archivaris en historicus bij het Nationaal Archief, de H.J. Keuningprijs als waardering voor historisch onderzoek naar de Veenkolonien.

Paul Brood

Auteur en archivaris Paul Brood (1952) werkt vanaf 2001 bij het Nationaal Archief en was eerder rijksarchivaris in Drenthe en later in Groningen. Hij schrijft en verzorgt historische boeken en artikelen voor het Nationaal Archief zoals Het Grote Jaren Zestig Boek en De wereld van Willem I
Koning van Nederland en Belgie.

Geschiedenis van de Veenkolonien

Paul Brood heeft zich de afgelopen vijftien jaar ingespannen om de geschiedenis van de Gronings-Drentse Veenkolonien meer bekend te maken bij een breed publiek. Hij was bestuurslid van de Stichting 400 jaar Veenkolonien, redacteur van verschillende boeken en tijdschriften over het
veenkoloniale gebied en heeft ook zelf onderzoek gedaan.

De H.J. Keuningprijs

De H.J. Keuningprijs is de tweejaarlijkse prijs voor personen of instellingen die op basis van fundamenteel onderzoek aspecten van het Veenkoloniale verleden wisten bij te stellen, te verdiepen en opnieuw te verbeelden.

De prijs is genoemd naar de geograaf Hendrik Jacob Keuning (1904-1981), hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, die voor het eerst wetenschappelijk onderzoek gedaan heeft naar de Veenkolonien.

De prijs wordt op 8 november uitgereikt in het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

www.veenkoloniaalmuseum.nl