Protestant zijn: leiders zijn er voor het volk - Protestantse Kerk N..


Foto: PthU / Beeldbalie06 november 2015

Marcel Barnard over protestant zijn: Leiders en politici zijn er voor het volk, niet andersom, en dat is goddelijk recht.

Pagina-inhoud

Ik woon deeltijds vlak bij Geneve, de stad van Calvijn. In de stad herinnert de muur van de reformatoren in het Parc des Bastions aan de 16e-eeuwse reformatie. Ik interpreteer die beweging als de vrijmaking van ieder uitwendig gezag, is het dat van de kerk of van de vorst.

Rechte verhoudingen

Op de muur staan meer-dan-levensgrote hoofdfiguren van de gereformeerde reformatie in Europa in steen gebeiteld. Het monument zou niet echt gereformeerd zijn als er geen teksten op stonden. De Nederlanden zijn op de muur aanwezig met een beeld van de leider van de opstand tegen Spanje, Willem
de Zwijger. En met een tekst uit het Plakkaat van Verlatinge waarin de Staten Generaal in 1581 zich onafhankelijk verklaarden van Philips II: d'ondersaten en zijn niet van Godt gheschapen tot behoef van den Prince om hem in alles wat hy beveelt weder het goddelick oft ongoddelick, recht oft
onrecht is onderdanigh te wesen ende als slaven te dienen: maer den Prince om d'ondersaten wille, sonder dewelcke hy egeen Prince en is om deselve met recht ende redene te regeeren.

Ik sta voor het monument en ben trots op mijn calvinistische wortels. Hier worden de zaken in de rechte verhoudingen gesteld. De overheid is van God gegeven en wij dienen haar te gehoorzamen. Maar niet blind en zeker niet ongelimiteerd. Leiders en politici zijn er voor het volk, niet andersom,
en dat is goddelijk recht. Zij staan onder kritiek en moeten spot verdragen. De overheid weerspiegelt de God die de gewetensvrijheid en geloofsvrijheid boven de gehoorzaamheid en de onderwerping stelt.

Marcel Barnard

Hoogleraar Protestantse Theologische Universiteit, Amsterdam

Wilt u ook meedoen aan deze verhalenrubriek? Laat ons weten wat 'protestants zijn' voor u betekent in uw eigen leven. Stuur uw verhaal (maximaal 200 woorden) aan persdienst@protestantsekerk.nl. Als uw bijdrage wordt geplaatst, ontvangt u een toepasselijk blijk van waardering.