Het Nationale Ballet brengt wereldpremiere op jubileumgala De Nationale Opera

Amsterdam, 6 oktober 2015

Persbericht

Het Nationale Ballet brengt wereldpremiere op jubileumgala de Nationale Opera

- Wereldpremière Krzysztof Pastor voor 4 eerste solisten

- Gala ter viering 50 jaar De Nationale Opera

- Opera Gala 6 november 2015 in aanwezigheid van Prinses Beatrix

Het Nationale Ballet brengt een wereldpremière van Krzysztof Pastor op het 50 jarig jubileumgala van De Nationale Opera. Pastor creëert zijn nieuwe ballet Crisantemi op de gelijknamige compositie van Giacomo Puccini, voor vier eerste solisten van Het Nationale Ballet: Igone de Jongh, Casey Herd, Vito Mazzeo en Artur Shesterikov.

Verder staan op het programma optredens van stersolisten als Eva-Maria Westbroek, Luca Pisaroni en Violeta Urmana en een Europese première van componist Tan Dun. Het Gala wordt geregisseerd door Robert Carsen.

Het Opera Gala vindt plaats op vrijdag 6 november 2015 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden.

KRZYSZTOF PASTOR

Krzysztof Pastor (1956) is vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet sinds 2003. In maart 2009 werd hij benoemd tot directeur van het Pools Nationale Ballet en sinds 2011 is hij in dezelfde functie werkzaam bij het Litouws Nationale Ballet. Tot de diverse prijzen die Pastor won behoren onder meer de Medaille van Verdienste van het Poolse ministerie van Cultuur, de Choreografieprijs van het Dansersfonds ’79 en de Officer’s Cross in de Orde van Polonia Restituta. Zijn productie Kurt Weill, gecreëerd voor Het Nationale Ballet in 2001, werd in drie categorieën genomineerd voor de prestigieuze internationale Prix Benois de la Danse.

DE NATIONALE OPERA 50 JAAR

De Nationale Opera viert dit seizoen haar vijftigjarig bestaan. Onder de bezielende leiding van Pierre Audi heeft De Nationale Opera zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een internationaal vermaard operahuis met een reputatie van kwaliteit en eigenzinnigheid.

Tijdens het feestelijke Opera Gala zullen hoogtepunten klinken uit het repertoire van De Nationale Opera, met werk van componisten als Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Richard Wagner, Alexander Borodin, Leonard Bernstein en Wolfgang Amadeus Mozart. De beroemde componist Tan Dun dirigeert zelf de Europese première van zijn compositie Passacaglia: Secret of Wind and Birds.

Chef-dirigent Marc Albrecht leidt zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als het Nederlands Kamerorkest. Onder de optredende stersolisten onder andere: de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek, de Italiaanse bariton Luca Pisaroni en de Roemeense sopraan Violeta Urmana. Een keur aan Nederlandse zangers maakt zijn opwachting, onder wie bariton Thomas Oliemans, de sopranen Charlotte Margiono, Lenneke Ruiten en Judith van Wanroij, en tenor Marcel Beekman. Ook het Koor van De Nationale Opera speelt tijdens het Gala een hoofdrol.

Credits campagnebeeld vijtigjarig jubileum De Nationale Opera: Petrovsky & Ramone