AVROTROS Vrijdagconcert: Jeths en Meeresstille

Persbericht

Willem Jeths schreef Ter troost naar aanleiding van vluchtelingenstroom

Concert vrijdag 6 november 2015, 20.15 uur, TivoliVredenburg, Utrecht

Inleiding 19.30 uur, Grote Zaal: Michel Khalifa

Presentatie Educatief project “Pronkstukken”: 19.00 uur Hertz

AVROTROS Vrijdagconcert

series AVROTROS Klassiek II / AVROTROS Vocaal

Radio Filharmonisch Orkest

Groot Omroepkoor

Nicola Luisotti dirigent

Matthias Brauer koordirigent

Jeths: Ter Troost voor koor a cappella (opdracht van o.m. AVROTROS Vrijdagconcert)

Beethoven: Meeresstille und glückliche Fahrt

Cherubini: Requiem nr. in c

Prokofjev: Symfonie nr. 3 ‘Vuurengel’

Nieuwe compositie Willem Jeths

Het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 6 november aanstaande opent met een bijzondere première: een korte compositie voor het Groot Omroepkoor a cappella van Willem Jeths, Componist des Vaderlands. Het werk gaat over de huidige vluchtelingencrisis, met teksten van de Iraakse dichter Rodaan al Galidi, die zelf 17 jaar geleden als vluchteling in Nederland aankwam. Op zondag 8 november wordt de compositie ook uitgevoerd in het NTR-televisieprogramma Podium Witteman. Jeths schreef de compositie in opdracht van het AVROTROS Vrijdagconcert, Podium Witteman en Lustr. Titel van het nieuwe werk is: Ter Troost. Jeths over de titel: ‘Ter Troost, in de dubbele betekenis van ‘ter’ – om te troosten en ‘ter’ – van driemaal: drie miniaturen voor gemengd koor a cappella. De muziek geeft direct uitdrukking aan de heftige emoties die de Iraakse vluchteling Rodaan al Galidi in zijn gedichten weet op te roepen als drie cri de coeurs.”

Meeresstille en Requiem

Voor het volgende werk voegt zich het Radio Filharmonisch Orkest bij het Groot Omroepkoor: de cantate Meeresstille und glückliche Fahrt van Ludwig van Beethoven op een tekst van Goethe. Daarin gaf de dichter een impressie van een boottocht in 1787 in de buurt van het eiland Capri, de rust en stilte van de zee, korte tijd onderbroken door onrustbarende windvlagen en een ferme golfslag, waarna de kust weer veilig opdoemt.

Het centrale werk voor de pauze is het ooit befaamde Requiem van de Franse Italiaan Luigi Cherubini, jarenlang directeur van het conservatorium van Parijs en een van de sleutelfiguren uit het Franse muziekleven in de late achttiende en vroege negentiende eeuw. Deze dodenmis ter herdenking van de vermoorde Franse koning Lodewijk XVI werd geprezen door Beethoven, Berlioz en Schumann.

Vuurengel

Na de pauze klinkt de Derde symfonie van Sergej Prokofjev bijgenaamd ‘De vuurengel’. De componist liet de zowel turbulente als lyrische symfonie herrijzen uit de as van een eerdere opera die nimmer werd uitgevoerd.

Het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest staan onder leiding van de Italiaanse gastdirigent Nicola Luisotti, die sinds 2009 muzikaal leider is van de San Francisco Opera.

Presentatie Educatieproject Pronkstukken

Voorafgaand aan het concert is er in de zaal Hertz om 19 uur de presentatie van het Educatieproject Pronkstukken. Dat komt voort uit een creatief partnerschap tussen TivoliVredenburg, Utrechts Centrum voor de Kunsten en middelbare scholen in stad en regio Utrecht. Dertig leerlingen van College uit Nieuwegein brengen een eigen compositie ten gehore die tot stand kwam na workshops onder leiding van Niels Vermeulen en Jurgen van Harskamp en met als inspiratiebron Sergej Prokofjev’s Symfonie nr. 3 ‘Vuurengel’. De presentatie is gratis toegankelijk.

Informatie voor de redactie

Dit AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden door de AVROTROS op NPO Radio 4 en is terug te luisteren via www.radio4.nl Het AVROTROS Vrijdagconcert is een productie van AVROTROS, Stichting Omroep Muziek (SOM), TivoliVredenburg en NPO Radio 4, met hoofdbespelers het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

Meer informatie: www.radio4.nl/avrotrosvrijdagconcert.nl | www.tivolivredenburg.nl | www.piecesoftomorrow.nl