God: Back With a Vengeance | Edward Schillebeeckx Lezing door literatuurwetenschapper Terry Eagleton - AFGELAST - (Lezing) - Radboud Universiteit

vrijdag 6 november 2015

Tijd 19:30 tot 21:30

Locatie Aula Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Organisator(s) Radboud Reflects i.s.m. Tijdschrift voor Theologie en Stichting Edward Schillebeeckx

Spreker Terry Eagleton

Beschrijving

Terry Eagleton by Tilman Harpe

Let op: wegens ziekte is de lezing afgelast.

Religie is de meest succesvolle vorm van populaire cultuur in de geschiedenis van de mens, aldus Terry Eagleton.

Hij stelt dat alleen religie in staat is geweest om de twee lagen van cultuur - de antropologie en het esthetische - met elkaar te verbinden. Zolang een maatschappij nog het doel heeft om zichzelf te scheppen en bevestigen, heeft zij grote ideologische motieven nodig: Vooruitgang bijvoorbeeld, of Wetenschap, Ratio, God etc. Pas als we onderuitgezakt genoegen gaan nemen met winst maken, kunnen we het ons permitteren om ongelovig te zijn. Dan verkwanselen we onze overtuigingen als iets anders toevallig beter uitkomt. Onze tijd is dan ook bezaaid met mislukte surrogaten voor God.

Maar God, zo weten we sinds de opkomst van het fundamentalisme, is terug om wraak te nemen!

Na de lezing gaat Terry Eagleton in gesprek met Stephan van Erp, hoogleraar Fundamentele Theologie aan de KU Leuven.

Terry Eagleton is misschien wel de meest invloedrijke Britse literaire criticus, en een van de bekendste denkers over cultuur ter wereld. Naast zijn columns voor The Guardian verschenen van zijn hand meer dan 50 boeken waaronder Culture and the Death of God (2014), Why Marx Was Right (2011), en zijn bekendste werk Literary Theory: An Introduction. Daarnaast levert hij felle kritiek op het Nieuw Atheisme van Richard Dawkins en anderen. Hij is bijzonder hoogleraar aan Lancaster University en emeritus aan de University of Oxford.

De Edward Schillebeeckx Lecture is een tweejaarlijkse lezing waarin een vooraanstaande en spraakmakende denker spreekt over een thema dat ook in het werk van Nijmegens bekendste theoloog een belangrijke rol speelde.

In samenwerking met Tijdschrift voor Theologie en Stichting Edward Schillebeeckx.

De voertaal is Engels.

Deelname

Wegens ziekte van de spreker is de lezing afgelast.