Europese horeca eist regels voor deeleconomie

Europese horeca eist regels voor deeleconomie

Het heeft lang geduurd maar het succes van de deeleconomie dwingt de Europese horeca tot actie richting beleidsmakers. Ze eisen dat bedrijven in de deeleconomie aan dezelfde regels moet voldoen als reguliere bedrijven. De Europese overkoepelende organisatie voor hotels, restaurants en cafes, Hotrec wil met een 10-stappenplan komen tot een duurzame en verantwoorde *deeleconomie* voor toeristische accommodaties.

De Europese hospitalitysector is van mening dat het huidige regelgevingsvacu*m in Europa ruimte openlaat voor risico*s als het gaat om de bescherming en de veiligheid van consumenten, oneerlijke concurrentie en economische activiteiten in de grijze sector. In Nederland ondersteunt KHN dit initiatief.

Zelfde regels voor iedereen die tegen betaling producten of diensten levert

Alle aanbieders die tegen betaling producten of diensten leveren horen aan dezelfde wet- en regelgeving te voldoen. Daarmee wordt de consument beschermd en is er een eerlijk speelveld voor elke ondernemer die commercieel eten, drinken of slapen aan de consument wil aanbieden. Nieuwe initiatieven in deze schaduweconomie maken het noodzakelijk dat de overheid snel werk gaat maken om deze initiatieven te reguleren. Of je dit in het klein of in het groot aanbiedt maakt geen verschil. Zodra er sprake is van een commercieel aanbod, hebben consumenten recht op bescherming.

Overheden zijn aan zet

In de beleidsbrief stipt HOTREC diverse kwesties aan die door overheden en door de samenleving moeten worden opgelost. Het gaat hierbij onder meer om de noodzaak tot registratie en tot statistische metingen van activiteiten, zodat er wordt voldaan aan veiligheids-, beveiligings- en belastingverplichtingen, zodat de rechten van werknemers worden beschermd en zodat de kwaliteit van leven in buurten gewaarborgd blijft.

1. Integreer private toeristische verhuuraccommodaties in de wetgeving voor toeristische accommodaties

2. Zorg dat er een registratie- en vergunningensysteem is

3. Neem private toeristische verhuuraccommodaties op in de toerismestatistieken

4. Dwing regels af en voer veiligheidsinspecties uit

5. Zorg dat private toeristische verhuuraccommodaties ook aan fiscale wet- en regelgeving voldoet

6. Controleer conform het Schengenakkoord de identiteit van de gasten

7. Bescherm de rechten van personeel

8. Bescherm de kwaliteit van leven in de omgeving

9. Zorg voor een duidelijk onderscheid tussen private en commerci*le accommodaties

10. Beheers de verspreiding van private toeristische verhuuraccommodaties

"Het is nu aan de autoriteiten om van deze deeleconomie een gentegreerd model te maken, waarin de veiligheid van consumenten wordt gegarandeerd, evenals de belastinginkomsten. Net als in de hospitalitysector, waarin 10 miljoen mensen werken en die samen met het toerisme de derde sociaaleconomische activiteit in Europa vormt*

Christian de Barrin, CEO - HOTREC

Rechten van consumenten en kwaliteitsstandaarden beschermen "De Wereldtoerismeorganisatie (UNWTO) verwelkomt dit rapport van HOTREC als belangrijke bijdrage aan de discussies rondom de *deeleconomie* in de toerismesector. De opkomst van ondernemerschap, de zogeheten *deeleconomie* en de stuwende rol van de consument zijn in het middelpunt komen te staan. We verwelkomen innovatie en ondernemerschap, maar moeten ook onderstrepen dat er in de sector een behoefte is aan vooruitstrevende oplossingen, die de rechten van consumenten en kwaliteitsstandaarden beschermen en tegelijkertijd zorgen voor een gelijk speelveld voor alle partijen*, zegt Taleb Rifai, secretaris-generaal van de UNWTO.

Hoog op de politieke agenda

Adjunct directeur Topsectoren en Industriebeleid van het ministerie van Economische Zaken Remco de Haan zegt in een reactie dat de problematiek zowel in Brussel als Den Haag hoog op de politieke agenda staat: "De digitalisering en de opkomst en impact van nieuwe digitale of online platforms staan hoog op de Europese agenda. De Europese commissie initieerde een uitgebreide studie en maakt de bevindingen volgend jaar bekend. Het onderwerp staat ook hoog op de Nederlandse politieke agenda. Wij moeten onderzoeken of de huidige regelgeving en het wettelijke kader adequaat zijn om waar nodig in te grijpen. Door middel van regelgeving scheppen wij de kaders die nodig zijn om in vrijheid te kunnen innoveren en ondernemen. Door middel van regelgeving schepen wij de kaders die nodig zijn om in vrijheid te kunnen innoveren en ondernemen. Maar het is aan u als ondernemers om de eigen onderneming te versterken en voor u de juiste weg naar succes te vinden!".

NVWA controleert

Ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) denkt er zo over. Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt toe te zien op de regels. "Elke kok die geld verdient aan dit soort zaken heeft aan dezelfde eisen te voldoen als alle andere koks in de horeca."

Over HOTREC

HOTREC vertegenwoordigt de hotel-, restaurant- en cafesector op Europees niveau. Deze sector omvat circa 1,8 miljoen bedrijven, waarvan 99% in het midden- en kleinbedrijf (91% daarvan is een microbedrijf, met minder dan 10 mensen in dienst). Deze bedrijven produceren zo*n 59% van de toegevoegde waarde van deze sector. De hospitalitysector is alleen al in de EU goed voor zo*n 10,2 miljoen banen. Samen met de andere toerismesectoren vormt deze sector een van de grootste branches in Europa. HOTREC brengt 42 nationale organisaties samen die de sector vertegenwoordigen in 28 verschillende Europese landen.