Proost op de wetenschap: Hoe je licht kan opsluiten en waarom dat ons leven gaat veranderen

06nov2015

16.00 - 17.00

Proost op de wetenschap: Hoe je licht kan opsluiten en waarom dat ons leven gaat veranderen

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

06nov2015 16.00 - 17.00

Lezing

Hoe vang je iets dat met driehonderdduizend kilometer per seconde voortbeweegt? Hoe prop je een golf in een doosje kleiner dan zijn golflengte? En hoe helpt dit alles om ons een supercomputer te bezorgen? In deze editie van Proost op de wetenschap zal Promovendus Hugo Doeleman het antwoord op deze vragen, en hoe de wetenschap van de nanofotonica ons leven verandert, bespreken.

Wie wil er nu geen snellere computer? Of een superefficiente zonnecel? En stel je voor dat je een onderhuidse chip hebt voor patienten waar je tegelijkertijd en continu meerdere bloedwaardes mee kan meten en die daarop de dosering medicijnen aanpast, of je waarschuwt als er iets mis is. Dit en nog veel meer is mogelijk, mede dankzij onderzoekers die bestuderen hoe licht zich op hele kleine schaal gedraagt.

Promovendus Hugo Doeleman vertelt over de grote dromen van de nanofotonica en de uitdagingen die daarbij horen. In zijn eigen onderzoek bestudeert hij hoe je licht zo lang mogelijk in een zo klein mogelijk volume kan vasthouden door gebruik te maken van een microschijf en een gouden nano-antenne. Hij vertelt over de verassende resultaten die dat oplevert en hoe je - door slimme keuze van de afzonderlijke componenten - het beste van beide kunt krijgen.

-

Schets van een gouden antenne bovenop een microschijf. Samen kunnen ze licht gevangen houden.

-

Over de spreker

Hugo Doeleman groeide op in Amsterdam, waar hij in 2007 zijn diploma haalde van het St. Ignatiusgymnasium. Vanaf 2008 studeerde hij Natuurkunde (en een beetje Geschiedenis) in Amsterdam en Wenen. Nadat hij zijn studie cum laude afrondde in 2013, liep hij in Indonesie een half jaar stage bij Rocket Internet. Vorig jaar startte hij zijn promotieonderzoek op het FOM-instituut AMOLF in Amsterdam, in samenwerking met de UvA. Zijn wetenschappelijke blogs zijn te vinden op http://www.kennislink.nl/facesofscience/wetenschappers/hugo-doeleman.

Reeks lezingen: Proost op de wetenschap

Dit najaar vervolgt Academisch-cultureel centrum SPUI25 haar reeks lezingen door jonge onderzoekers onder een nieuwe titel: `Proost op de wetenschap`.

Vanaf eind september zal eens in de twee weken op vrijdagmiddag een promovendus of een pas gepromoveerde onderzoeker een korte lezing houden over zijn of haar onderwerp van onderzoek.

De lezingen beginnen om 16:00 en zijn om 17:00 afgelopen. Ter afsluiting van de week maar bovenal als goed begin van het weekend. Wij zorgen, als voorschot op de vrijdagmiddagborrel, dat uw dorst naar kennis gelest wordt.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25