Zwaartepunten en uitdagingen van hyperbare en duikgeneeskunde

06nov2015

16.00

Zwaartepunten en uitdagingen van hyperbare en duikgeneeskunde

Geneeskunde

06nov2015 16.00

Oratie

De hyperbare en duikgeneeskunde is nog niet officieel erkend. Rob van Hulst stelt in zijn oratie dat dit op termijn wel moet gebeuren. Op basis van een erkende opleiding moet goede en veilige zorg geborgd zijn voor zowel patienten als werknemers van hyperbare kamers.

Bij hyperbare zuurstoftherapie krijgen patienten een hoge concentratie zuurstof in een hyperbare kamer. De therapie wordt onder meer toegepast bij duikongevallen, koolstofmonoxidevergiftiging, wondgenezing bij diabetes en schade die na bestraling ontstaat. Het is een volwaardige en erkende therapie met goede resultaten.

Wetenschappelijk onderzoek speelt een belangrijke rol in de vooruitgang van de hyperbare en duikgeneeskunde. In het vakgebied is goed gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek volgens Van Hulst echter bijna onmogelijk. Critici gebruiken dat vaak als argument om te vermelden dat er onvoldoende aantoonbare aanwijzingen zijn voor bewezen effecten. Alternatieve vormen van gedegen klinisch onderzoek in samenwerking met andere centra en dierexperimenteel onderzoek blijven daarom nodig om tot betrouwbare resultaten te komen.

In de duikgeneeskunde zijn de toxiciteit van een hoge concentratie zuurstof tijdens het duiken en de behandeling van luchtembolieen de belangrijkste aandachtsgebieden. Beide hebben raakvlakken met de praktijk in het ziekenhuis omdat zuurstof ook in hoge concentraties gebruikt wordt op de intensive care en de operatiekamer, en luchtembolieen kunnen optreden tijdens diverse operaties.

Dhr. prof. dr. R.A. van Hulst, bijzonder hoogleraar Anesthesiologie: Hyperbare en duikgeneeskunde; therapie onder druk.

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting