Naar een Dutch Review of Books. Lancering van De Nederlandse Boekengids

06nov2015

20.00 - 21.30

Naar een Dutch Review of Books. Lancering van De Nederlandse Boekengids

In samenwerking met Amsterdam University Press

06nov2015 20.00 - 21.30

Lezing

Eind oktober verschijnt het nulnummer van een nieuw tijdschrift op de markt, dat zich wijdt aan het bespreken van kwaliteitsnon-fictie uit binnen- en buitenland. Met essays, interviews, signalementen en vaste rubrieken wil de redactie voortbouwen op de rijke tradities van wijlen de Academische Boekengids en het tijdschrift De Gids, dat zich tegenwoordig nadrukkelijk op het literaire pad begeeft. Met: Maxim Februari, Merlijn Olnon en Jan-Peter Wissink.

In het Engelse taalgebied blijven vele honderdduizenden op de hoogte van de laatste wetenschappelijke en culturele inzichten zoals die in duizenden boeken per jaar ter vermeerdering van de gedeelde kennis beschikbaar worden gesteld. Daarvoor hoeven zij die niet stuk voor stuk onder ogen te krijgen: zij hoeven alleen de pagina's van hun favoriete boekengidsen op te slaan. Vreemd genoeg ontbeert het Nederlandse taalgebied zo'n gids. Waarom is dat, en wat gaat de redactie van De Nederlandse Boekengids doen om daar verandering in te brengen? Een avond met drie bij het tijdschrift betrokken sprekers: Merlijn Olnon, Maxim Februari en Jan-Peter Wissink, stelt deze thema's aan de orde. Na het woord is er wijn en tijd voor een toast op het nieuwe gezicht in medialand.

Over de sprekers

Maxim Februari is ethicus, jurist, schrijver en columnist voor NRC Handelsblad. Van zijn hand verschenen o.a. de roman De literaire kring (2007), de essaybundel Ons soort mensen (2011) en De maakbare man. Notities over transseksualiteit (2013). Momenteel werkt hij aan een nieuwe roman. Zie www.maximfebruari.nl

Merlijn Olnon is boekhandelaar, criticus, essayist, Turkoloog/Ottomanist en historicus, en promoveerde aan de Universiteit Leiden op Osmaans Izmir. Hij is werkzaam bij Athenaeum Boekhandel, waar hij verantwoordelijk is voor de academische activiteiten en relaties. Olnon is redacteur van De Gids en hoofdredacteur van De Nederlandse Boekengids.

Jan-Peter Wissink studeerde theologie in Groningen en is directeur van Amsterdam University Press. Voor zijn aantreden in Amsterdam was hij o.a. werkzaam bij de uitgeverijen Brill en Bloomsbury Publishing. Wissink is tevens bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond en de Dr. P.A. Tiele Stichting voor de studie van het boek.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25