Groen licht voor Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen

Visualisatie: MVRDV i.s.m. Kosmann.dejong

Persbericht

Groen licht voor Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen Publiek toegankelijk depot is wereldprimeur voor Rotterdam

De Rotterdamse gemeenteraad gaat akkoord met de bouw van het Collectiegebouw. Het is het eerste geheel publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Bezoekers hebben er toegang tot de 75.000 objecten uit de wereldberoemde collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Het openbare kunstdepot is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, bekend van de Markthal. Het Collectiegebouw opent naar verwachting eind 2018.

Directeur Sjarel Ex: `Met het Collectiegebouw introduceert Museum Boijmans Van Beuningen een nieuwe museumtypologie. Bezoekers mogen `backstage' bij het museum. Zij kunnen zien hoe onze schatten zijn opgeslagen en wat erbij komt kijken om zo'n omvangrijke collectie te beheren: van restauraties tot kunsttransporten.'

Publieksgebouw

Het Collectiegebouw kan op drie manieren worden bezocht. Helemaal gratis kun je met een lift vanaf de begane grond naar het dakrestaurant met uitzicht over de skyline van Rotterdam. Onderweg naar boven krijgt de bezoeker een indruk van wat er met de collectie gebeurt. Bezoekers kunnen ook een entreekaartje kopen en daarmee zelfstandig door een groot deel van het gebouw zwerven. Zij kunnen de educatieve ruimte, galeries en het expertisecentrum bezoeken waar kunstobjecten gerestaureerd worden. De collectiedepots zijn door vensters te bekijken als een soort kijkdoos. Met een meerprijskaartje kunnen bezoekers de collectiedepots in. Groepsgewijs en onder begeleiding van een gids zijn installaties, middeleeuwse panelen, hedendaagse fotografie, robuuste beeldhouwwerken en het teerste porselein te zien. Door de omvang en diversiteit van de collectie zijn deze `guided tours' nooit twee keer hetzelfde.

Het ontwerp

MVRDV won in 2014 de architectenselectie voor het Collectiegebouw. Het gebouw dat zij ontwierpen heeft een ronde komvorm die bekleed wordt met spiegelend materiaal. Door de weerspiegeling van het omliggende Museumpark in de gevel wordt het gebouw een met de omgeving. Het gebouw kan - daar zijn architecten en betrokkenen het over eens - uitgroeien tot een architectuuricoon; met een effect dat vergelijkbaar is met De Rotterdam van O.M.A. en de nieuwe Markthal van MVRDV.

Publiek-private samenwerking

De plannen voor het Collectiegebouw zijn het resultaat van een unieke publiek-private samenwerking. Initiatiefnemers zijn de gemeente Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en Stichting De Verre Bergen. Als het gebouw er staat, gaat de publiek-private samenwerking verder: particuliere verzamelaars kunnen depotruimtes in het Collectiegebouw huren. Tegen betaling kunnen zij bovendien gebruik maken van de expertise van Museum Boijmans Van Beuningen voor het beheer van hun eigen collectie. Publiek krijgt de kans om deze particuliere verzamelingen te zien.

Planning en bouw

De bouw start naar verwachting in het najaar van 2016. Na de bouwperiode volgt het verhuizen van de ongeveer 75.000 kunstwerken die nu nog in depots liggen opgeslagen. Naar verwachting opent het Collectiegebouw eind 2018 de deuren voor bezoekers.

Waarom?

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is wereldberoemd en zeer internationaal van samenstelling. De collectie bestaat uit zo'n 145.000 objecten (waarvan circa de helft prenten die in het prentenkabinet zijn ondergebracht). Slechts ongeveer 7% daarvan kan in het museum tentoongesteld worden. De objecten die niet op zaal getoond worden zijn ondergebracht in verschillende depots, waarvan sommige buiten Rotterdam. Dat is niet efficient. Bovendien is de totale depotruimte te klein en is een aantal depots in slechte staat (er dreigt waterschade). In het Collectiegebouw kan de collectie op de juiste manier worden bewaard. Onder optimale klimatologische omstandigheden en goed beveiligd tegen inbraak, brand en waterschade.