Sterftax moet worden afgeschaft! - Onafhankelijke Fractie Klein

Aankomende week is de plenaire afronding van het belastingplan 2016. Voor ligt een voorstel ingediend door Norbert Klein om de erfbelasting oftewel de sterftax af te schaffen. Norbert Klein: "De erfbelasting is de meest onrechtvaardige belasting die er bestaat. Mensen betalen hierdoor 3 keer belasting over hetzelfde geld. Men betaalt 1. inkomstenbelasting over hun inkomen en vervolgens over datzelfde geld nog eens 2. Vermogensrendementheffing en tenslotte 3.erfbelasting. Dit is velen met mij al jaren een doorn in het oog."

Het is echter geen nieuw voorstel. De VVD vond dit in 2007 nog een goed idee, waarbij de vrijstelling voor erfbelasting generiek zou worden verhoogd naar 1 miljoen euro. Norbert Klein: "Het zou mooi zijn als de VVD zich aan zijn woord gaat houden door voor het voorstel dat zij eerder zelf bedacht hebben te stemmen. Hierdoor zou de meest onrechtvaardige belasting die wij kennen voor de meeste mensen wordt afgeschaft."

De 1,2 miljard euro aan minder inkomsten voor de belastingdienst kan worden betaald uit de 5 miljard die het kabinet nu uitdeelt in het kader van het zogenaamde 5 miljard pakket aan lastenverlichting. Aanstaande donderdag zal over dit voorstel worden gestemd en zullen we weten of de VVD haar beloftes nakomt.