Cardiologen verheugd met ketenafspraak

vrijdag 6 november 2015 10:30 Binnenland

Dit is een origineel bericht van NVVC-bureau

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie is blij met de publicatie van de 'Landelijke Transmurale Afspraak (LTA) Hartfalen'. Dit is een ketenafspraak over de organisatie van de zorg bij hartfalen die 5 november j.l. op het landelijke congres in Papendal werd gepresenteerd. Het einddoel om voor alle hartfalenpatienten een naadloos op elkaar aansluitend systeem van zorg te creeren voor ziekenhuiszorg en huisartsen is daarmee een grote stap dichterbij gekomen. Met deze afspraak moet het niet uitmaken waar een patient zijn of haar eerste diagnose van hartfalen krijgt gesteld. De cardiologen gaan de LTA via het kwaliteitsprogramma Connect naar de regio's brengen.

De keten compleet

De totstandkoming van de ketenafspraak biedt cardiologen en huisartsen een goede standaard voor de beste hartfalenzorg. Enkele jaren geleden werd geconstateerd dat de zorg voor patienten met hartfalen over de hele zorgketen van eerste en tweede lijn beter kon. Het Zorginstituut Nederland heeft initiatief genomen. Een landelijke werkgroep 'transmurale zorg bij hartfalen' werd opgericht en ging aan de slag om de organisatie van de hartfalenzorg met aandacht voor kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid te optimaliseren. Deze werkgroep bestond uit cardiologen, huisartsen, hartfalenverpleegkundigen, een vertegenwoordiger van de Hart&Vaatgroep als patientenvereniging en een vertegenwoordiger namens Zorgverzekeraars Nederland. Eerst zijn knelpunten in de zorg bij hartfalen geinventariseerd. Deze knelpunten dienden als uitgangspunt voor de LTA. De LTA beschrijft onder andere welke diagnostiek nodig is en wanneer een patient weer terug kan naar de huisarts, en welke, voorlichting en leefstijladvisering nodig is.

NVVC Connect

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie is enkele jaren geleden gestart met NVVC Connect. In Connect Hartfalen gaat het om het verbeteren van zorg en de organisatie van zorg voor patienten met hartfalen door het optimaliseren en intensiveren van de samenwerking tussen huisartsen, cardiologen en hartfalen verpleegkundigen. De LTA Hartfalen wordt in het NVVC Connect verder uitgerold.