Toekomstbestendig Europa door Betere Regelgeving - Onafhankelijke Fractie Klein

Betere regelgeving in de Europese Unie zorgt voor een toekomstbestendig Europa met meer draagvlak onder de bevolking. Dat is waar de Vrijzinnige Partij voor staat vanuit Europees ideaal. Tweede Kamerlid Norbert Klein (Vrijzinnige Partij) nam daarom deel aan het algemeen overleg met de minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, over het pakket betere regelgeving in de Europese Unie.

Tijdens het overleg werd onder andere gesproken over de rolverdeling van de 3 belangrijkste Europese instellingen in een nieuw akkoord, regelgeving voor het mkb en over gedelegeerde handelingen. Ook is er gesproken over een verplicht lobbyregister voor lobbyorganisaties. Een initiatief waar de Vrijzinnige Partij volledig achter staat. "Momenteel is er vanuit de Europese Commissie al een lobbyregister. Aanmelding voor dit register is alleen niet verplicht. Door lobbyorganisaties te verplichten om zich in te schrijven wordt niet alleen de regelgeving zelf transparanter, maar ook de beinvloeding van deze regelgeving" aldus Klein, " dan hoeft er niet meer schimmig gedaan te worden zoals rond de autolobby en de emissie-eisen of zoals afgelopen week rond de Vereniging van Banken / ING over bankwetgeving."

In het pakket van Eurocommissaris Timmermans ziet de Vrijzinnige Partij graag verbetering op een aantal punten: meer oog voor regeldruk en uitzonderingen in het mkb en zelfstandig ondernemers in het bijzonder, onafhankelijke impact assessments, toekomstbestendige regelgeving en SMART-doelstellingen in plaats van kwantitatieve doelstellingen. De minister sprak tijdens het overleg uit zich in te willen zetten voor het mkb en onafhankelijke impact assessments. Daarnaast gaf de minister aan juist wel kwantitatieve doelstelling terug te willen zien in het voorstel. Norbert Klein: "Kwantitatieve doelstellingen zullen geen toegevoegde waarde hebben binnen dit pakket. Want wat zegt het als bijvoorbeeld 10 regels samengevoegd worden tot een monsterlijke nieuwe regeling?" Tijdens het overleg kwam naar voren dat een aantal van de geschrapte regels onderwerpen betreffen die al lang niet meer van toepassing zijn. Een typische vorm van symboolpolitiek om dan te zeggen dat de kwantitatieve doelstelling gehaald is. Klein: "Regels verminderen moet het doel niet zijn. Het doel is betere regels en betere uitvoering van deze regels".

Daarnaast is kromme regelgeving ook vaak het gevolg van amendementen die de kern van een wetsvoorstel uit het verband rukken met als gevolg: scheve regelgeving die moeilijk uitvoerbaar is. Ook dit moet voorkomen worden, maar wel zonder aantasting van het recht van amendement van het Europees Parlement. Interessant is daarbij ook de vraag of het Europees Parlement het recht van initiatief voor wetgeving moet krijgen. Democratisch gezien lijkt dit wel logisch, maar de minister wil er niet aan. Tenslotte viel op dat inspraak van burgers in de Europese regelgeving alleen op een elektronische manier kan. Echter, niet iedereen die zijn mening wil geven heeft elektronische apparatuur tot zijn beschikking. Inspraak voor burgers moet ook echt inspraak voor alle burgers zijn. De minister gaf aan te zullen kijken naar manieren om inspraak ook mogelijk te maken voor burgers zonder deze middelen.