Aanleg tijdelijke hulpbrug N224 over de A12

Aanleg tijdelijke hulpbrug N224 over de A12

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 06 november 2015- Laatste update: 06 november 2015 15:00 uur

Door de wegverbreding van de A12 tussen Ede en Grijsoord is het nodig een aantal viaducten en onderdoorgangen te verlengen danwel te vervangen. In die laatste categorie valt het viaduct N224 dat de A12 kruist bij de aansluiting Oosterbeek. Op de plaats van het huidige viaduct gaat aannemer Heijmans een nieuw viaduct bouwen. Om dit mogelijk te maken gaat het verkeer over de N224 dat de A12 kruist, vanaf maandag 16 november 05.00 uur in beide richtingen tijdelijk rijden over een hulpbrug.

Artist impression A12 N224 Oosterbeek Artist impression van het nieuwe viaduct N224

Bijzonder aan deze tijdelijke hulpbrug is dat het dek van het bestaande viaduct gebruikt wordt. Dit dek wordt in de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 november heel langzaam geschoven naar zijn tijdelijke plaats. Hiervoor is een geleide-systeem ingericht boven de A12. Dit schuiven gaat langzaam (6 meter per uur) en is nauwelijks waarneembaar.

Doorgaand verkeer op de A12 heeft dit weekend ter hoogte van de aansluiting Oosterbeek tijdens de nacht te maken met hinder (maximumsnelheid 70 kilometer per uur, een rijstrook, verkeerstops). Verkeer op de A12 wordt geadviseerd tijdens de nacht rekening te houden met hinder en een langere reistijd.

Afsluiting N224 en toe- en afritten aansluiting Oosterbeek

Om dit schuifproces mogelijk te maken is het nodig de aansluiting Oosterbeek af te sluiten tussen vrijdag 13 november 20.00 uur en maandag 16 november 05.00 uur. De N224 is tussen vrijdag 13 november 20.00 uur en maandag 16 november 05.00 uur ter plaatste van de A12 afgesloten voor het verkeer. Gedurende twee nachten is de verbindingsweg van de A50 (Nijmegen) naar de A12 (Utrecht) in knooppunt Grijsoord tussen vrijdagavond 13 november 21.00 uur en zaterdagochtend 14 november 8.00 uur en tussen zondag 15 november 22.00 uur en maandag 16 november 5.00 uur eveneens afgesloten.

Omleidingen staan aangegeven met borden langs en boven de weg. Verkeer wordt geadviseerd rekening te houden met hinder en een langere reistijd.

Spoorviaduct

Ook het spoorviaduct dat de A12 op dit traject kruist wordt vervangen. Hierbij wordt maximaal gebruik gemaakt van de reeds geplande buitendienststellingen van het spoor. Hierdoor is de hinder voor de treinreiziger door werkzaamheden aan de wegverbreding A12 Ede - Grijsoord nihil.

De afgelopen periode zijn aan beide zijden van het bestaande spoorviaduct brugdelen gebouwd. Op dit moment rijdt het verkeer over de A12 in beide richtingen over deze nieuwe brugdelen. Daardoor is het bestaande spoorviaduct vrij van wegverkeer. Tijdens de buitendienststellingen op 7 en 8 november wordt het oude spoorviaduct gesloopt en verwijderd. De komende periode wordt hier het middendeel van het nieuwe spoorviaduct gebouwd. Weggebruikers van de A12 ondervinden hiervan geen hinder.

Wegverbreding eind 2016 gereed

Op diverse locaties langs de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord wordt de komende periode verder gewerkt aan de verlenging van viaducten en onderdoorgangen (zoals viaduct Edeseweg) en vervanging van viaducten (viaduct N224 en spoorviaduct) over de A12. Eind 2016 is de wegverbreding gereed en kan het verkeer tussen Ede en knooppunt Grijsoord in beide richtingen gebruik maken van drie rijstroken.

Rijkswaterstaat verbreedt samen met Heijmans de A12 tussen Ede en knooppunt Grijsoord in beide richtingen van 2x2 naar 2x3 rijstroken. Door de wegverbreding verbeteren de doorstroming van het verkeer, de bereikbaarheid van de regio en de verkeersveiligheid. Natuur is een speerpunt binnen het project. Via de livestream zijn de werkzaamheden aan het spoorviaduct dit weekend te volgen. Kijk voor meer informatie over het project op de projectpagina A12: wegverbreding Veenendaal - Ede - Grijsoord.