CDA Overijssel: Levensvatbaar orkest hoort thuis in cultuursector Overijssel

Het CDA heeft kennisgenomen van de conclusies van het onderzoek naar de financiele positie van HET symfonieorkest door Berenschot. Het CDA onderschrijft de conclusie in de brief van Gedeputeerde Staten dat het orkest terug moet naar de basis met passende ambities en een sluitende bedrijfsvoering. Daarnaast moet HET orkest gaan samenwerken met Het Gelders Orkest en de Nationale Reisopera. Alleen dan lijkt het symfonieorkest levensvatbaar te zijn en een bijdrage te kunnen leveren aan de Overijsselse cultuursector.

Vijf voor twaalf

Het is vijf voor twaalf voor HET Symfonieorkest. Om het orkest te behouden moeten de directie en Raad van Toezicht met een goed plan komen. Doen zij dat niet dan staat de toekomst van het orkest op het spel. Dat dat goede plan tot nu toe achterwege is gebleven is wat het CDA betreft zeer teleurstellend. Recent is gebleken dat de directeur is terug getreden dit zou de weg vrij moeten maken om een nieuwe meer succesvolle weg in te slaan.

Niet gelukt op eigen benen te staan.

In 2010 heeft kabinet Rutte-I zeer fors gekort op de cultuursector. Er werd 200 miljoen minder subsidie verleend. Dat betekende een dat HET orkest 37% minder Rijkssubsidie ontving. De provincie heeft, nadat HET orkest een businessplan had opgesteld, geholpen met een financiele bijdrage zodat de weg naar zelfstandigheid zonder een provinciale subsidierelatie kon worden ingezet. Nu blijkt recent dat het op eigen benen gaan staan van het orkest niet lukt. De artistieke ambities bleken te hoog, er is onvoldoende gesneden in de kosten en de ingezette projecten om sponsoring en andere geldstromen te generen hebben geen positief resultaat opgeleverd . Een gemiste kans en wat het CDA betreft is nu de organisatie van het orkest aan zet om structurele verbeteringen in de bedrijfsvoering door te voeren en de aanbevelingen uit de contra expertise over te nemen.

Trefwoorden

* orkest * HET Symfonieorkest * Cultuur