Liberation Route Europe ontvangt historische bladen

Elst, 6 november 2015

Liberation Route Europe ontvangt historische bladen

Donatie Amerikaanse kranten: van D-Day tot eind Tweede Wereldoorlog

De Stichting Liberation Route Europe ontvangt volgende week een unieke serie kranten. Het gaat om originele versies uit het Amerikaanse Philadelphia vanaf de invasie in Normandië in juni 1944 tot het eind van de Tweede Wereldoorlog in 1945. De overhandiging vindt woensdag plaats in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.

Theo Luykenaar woont al vele jaren in Canada, waar de geboren Nederlander zich actief inzet om objecten uit de Tweede Wereldoorlog te verzamelen. De journalist doet dit met behulp van lezers van de Nederlandse Courant, waarvoor hij al ruim 25 jaar werkt. Op 11 november 2015 - als de Canadezen hun jaarlijkse ‘Remembrance Day’ vieren - is Luykenaar in Nederland om de titels aan te bieden aan de Stichting Liberation Route Europe.

Eén van de kranten die zijn meegenomen uit Canada, is de Philadelphia Record van 6 juni. Daarin wordt groot gekopt met ‘France invaded!’. “Ik sta er eigenlijk versteld van dat in deze avondeditie, al op dezelfde dag als D-Day, zoveel gedetailleerde informatie over de invasie staat vermeld”, zegt Luykenaar over deze krant. In andere kranten wordt onder meer uitgebreid verslag gedaan van Operatie Market Garden, die in september 1944 plaatsvond in Nederland.

Bevrijdingsklompjes

In zijn koffers neemt Luykenaar niet alleen de kranten mee. Zo overhandigt de Nederlandse Canadees in Groesbeek ook een aantal bevrijdingsklompjes aan het Bevrijdingsmuseum. Deze zijn in 1944 en 1945 gemaakt en beschilderd door Nederlanders, die ze als een souvenir meegaven aan de Canadese bevrijders. Daarnaast krijgt het Streekmuseum in Vlaardingen een originele Franse gravure, die is gevonden in het huis van Anton Mussert.

Het officiële gedeelte van de donaties begint woensdag 11 november om 14.30 uur aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Stichting Liberation Route Europe (SLRE)

De SLRE werkt samen met tientallen internationale partners aan het inzichtelijk maken van de Liberation Route Europe (www.liberationroute.nl). Dit is de route die de geallieerden door Europa aflegden om een eind te maken aan de nationaalsocialistische overheersing. Het ongeveer 3.000 kilometer lange traject begint in Zuid-Engeland en voert via Normandië onder meer door België en Nederland richting Berlijn. Ook Polen is bij de Liberation Route Europe aangesloten. Aan het realiseren van de route werken vooraanstaande internationale partners als musea en universiteiten mee. De SLRE krijgt financiële steun van het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en de Europese Unie.