Politie attendeert mensen op inbraakgevaar

De politie organiseert samen met de gemeente Appingedam en Delfzijl op dinsdag 17 november weer de `witte voetjesactie'. Doelstelling van de actie is om mensen bewust te maken dat het afsluiten van de woning en bergruimte van belang is, om het risico op inbraak of diefstal te beperken.

Langs deuren

Tijdens de actie controleert de politie samen met de andere partners of deuren van woningen en bergruimten zijn afgesloten. Waar dit niet het geval is, laten zij een flyer achter in de vorm van een `wit voetje'. De flyer wijst bewoners op het belang van goed afsluiten van hun huizen, garages en schuren.

Donkere dagen

Eerdere jaren is een toename waargenomen van inbraken en insluipingen in het herfstseizoen, wanneer het vroeger donker is. Een deel van de inbraken vindt plaats aan het einde van de middag en in de vooravond. Wanneer er geen licht brandt in de woning, is dit voor inbrekers vaak een voldoende signaal dat er niemand thuis is.

Tips

De politie geeft bewoners een aantal nuttige tips:

* Gebruik deugdelijk hang- en sluitwerk

* Houd ramen en deuren gesloten, ook op de bovenverdieping

* Zorg voor goede buitenverlichting, eventueel met tijdschakelaar of bewegingsmelder

* Houd de begroeiing rondom uw huis overzichtelijk, zodat buurtgenoten ook een oogje in het zeil kunnen houden

* Zet uw fiets altijd op slot of bij voorkeur in een afgesloten bergruimte.

Donkere dagen

De witte voetjesactie is onderdeel van het `donkere dagen-offensief' van de politie. Deze actie richt zich op preventie. Een ander onderdeel van de actie is bijvoorbeeld de (verlichtings)controle van (brom)fietsen en auto's.