Omgaan met Europese vluchtelingenproblematiek - Onafhankelijke Fractie Klein

De vluchtelingenproblematiek staat hoog op de internationale politieke agenda, zo blijkt uit de vele Europese toppen die rondom dit onderwerp in rap tempo worden georganiseerd. Er wordt samenwerking met andere landen buiten Europa gezocht om de migratiestromen vanuit Afrika en het Midden-Oosten te beteugelen.

De Vrijzinnige Partij kiest voor een menswaardige benadering van de vluchtelingenproblematiek: een ieder die om humanitaire redenen zijn land heeft moeten verlaten verdient de mogelijkheid tot het indienen van een asielverzoek en heeft vervolgens tevens recht op een eerlijke, transparante en zorgvuldige afwikkeling van zijn asielaanvraag. Het EU-Turkije actieplan - waarin met Turkije wordt afgesproken om Syrische vluchtelingen van adequate hulp te voorzien, legt volgens Tweede Kamerlid Norbert Klein eenzijdig de nadruk op een specifieke groep. Vluchtelingen uit andere landen zoals Afghanistan en Irak, die ook in Turkije zijn gestrand, verdienen evenzeer ondersteuning.

Daarnaast is het heel vreemd dat het volgens de tekst in dit actieplan de bedoeling is dat Turkije voortaan `kwetsbare vluchtelingen van zorg voorziet'. Een verondersteld onderscheid tussen `kwetsbare' en `niet-kwetsbare' vluchtelingen is volgens de fractie echter onzinnig. Vluchtelingen - mensen die huis en haard hebben verlaten op weg naar een ongewisse toekomst - zijn per definitie kwetsbaar. Om de reden van hun vlucht weg te nemen dienen de grondoorzaken van deze vluchtelingencrisis aangepakt te worden. Norbert Klein onderschrijft de ambities van het kabinet in dezen maar plaatst hierbij wel de kanttekening dat voor beide regio's - zowel Afrika als het Midden-Oosten - een helder en uitvoerbaar plan van aanpak moet worden opgesteld.

Tenslotte, als voorschot op de Valletta top van 11 en 12 november, steunt de Vrijzinnige Partij het kabinetsvoorstel om zogenaamde informatiecampagnes op te zetten in de verschillende betrokken (Noord)Afrikaanse landen. Maar het kabinet Rutte blijft vaag over het doel van zo'n campagne. Het is belangrijk in de ogen van onze fractie dat migranten die overwegen de oversteek naar Europa te maken, bewust worden gemaakt van de gevaren van hun voorgenomen tocht, van de mogelijkheden voor een al dan niet succesvolle asielprocedure in ons land en de wijze waarop deze procedure verloopt, en ten slotte een realistisch beeld krijgen van de omstandigheden waarin ze opgevangen worden. Zij zullen, wanneer zij goed geinformeerd zijn, uiteindelijk altijd zelf afwegen of hun poging om Europa op deze manier te bereiken en zich in Nederland te willen vestigen, enig perspectief heeft. "Humanitaire drama's op de Europese zeeen zoals we die de laatste tijd te veel hebben gezien, moeten tegen gegaan worden,' zo stelt Norbert Klein. 'Voorkomen moet worden dat Europa als luilekkerland gezien wordt met alle drama's en spanningen als gevolg.'