U beoordeelt huishoudelijke hulp door zorgaanbieder positief


Actueel

Sinds begin 2015 organiseren we de hulp bij het huishouden anders in Bronckhorst. Voorheen kreeg iemand een indicatie voor een bepaald aantal uren hulp in de week. Nu gaan we uit van het gewenste eindresultaat. Daarmee bedoelen we dat alle leefruimtes die dagelijks gebruikt worden (zoals
woonkamer, keuken en badkamer) schoon moeten zijn. Voor het leveren van huishoudelijke hulp heeft de gemeente afspraken gemaakt met een aantal zorgaanbieders. Onlangs onderzochten we of de zorgaanbieders de afgesproken resultaten halen.

De uitkomsten van dit onderzoek laten zien dat het gewenste resultaat (een schoon huis) er is en dat de inwoners tevreden zijn over de schoonmaak.

Aan het onderzoek deden in totaal 70 inwoners mee. Deze zijn steekproefsgewijs geselecteerd uit de groep `oudere' inwoners die gebruik maakt van huishoudelijke hulp in natura (57 van hen was 80 jaar of ouder). Een aantal maanden nadat hun nieuwe indicatie van start ging, bezocht een sociaal
consulent van de gemeente hen thuis. De sociaal consulent vroeg hen onder andere wanneer de hulp voor het laatst geweest was en in hoeverre ze tevreden zijn over de hulp en de kwaliteit van schoonmaken. Ook deed de consulent zelf een ronde door het huis om te zien hoe goed er is schoongemaakt.

Zorgaanbieders leveren goed werk

Voor de huishoudelijke hulp hebben we afspraken met vier zorgaanbieders: TSN, Zorgkompas, Markenheem en Vitaal. Uit het onderzoek blijkt dat zorgaanbieders de hulp leveren zoals wij dat met hen afgesproken hebben. Inwoners gaven de volgende rapportcijfers aan de kwaliteit van het
schoonmaakwerk: klanten van TSN gaven gemiddeld een 7,5, Zorgkompas kreeg een 8,2, Markenheem een 7,5 en ook Vitaal kreeg een 7,5.

Slechts twee van de ondervraagden gaf een onvoldoende aan de kwaliteit van het schoonmaakwerk. In een van die gevallen vonden wij dit terecht. Hierover spraken we met de betreffende zorgaanbieder om verbetering aan te brengen.

Wethouder Peppelman van zorg:

"Het zijn mooie cijfers en het is belangrijk dat dit goed in orde is. Wel gaven enkele mensen aan dat zij er wat moeite mee hebben dat hun aantal uren hulp is verminderd. Soms omdat ze het gewoon gewend waren en soms omdat zij het gezelschap missen. In dat laatste geval attenderen wij hen
erop dat er verschillende organisaties zijn in Bronckhorst die activiteiten organiseren waarbij zij kunnen aansluiten."

Meer info

Ook in de toekomst bekijken we steekproefsgewijs of de zorgaanbieders de huishoudelijke hulp op voldoende niveau blijven leveren.