Kunstwerk kademuur Lekkerkerk feestelijk onthuld!


De kademuur aan de Voorstraat in Lekkerkerk is een paar maanden geleden verrijkt met de plaatsing van 25 bronzen zalmen.

Kunstenaar Dick Aerts uit Haastrecht heeft dit kunstwerk afgelopen voorjaar geplaatst op de Lekkerkerkse kademuur inclusief een oude hardstenen deksteen.

De 25 springende bronzen zalmen vestigen de aandacht op het verleden van Lekkerkerk. De zalmvisserij was vroeger een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van Lekkerkerk. De zalmen werden na de vangst binnengehaald en op de zalmbank aan de Lek gelegd. Vanaf deze plek werden de zalmen
verkocht. Als de vissers de 25e zalm geteld hadden, stopten zij even met werken om God te danken voor de rijke vangst. Dit signaal naar de dorpsbewoners had destijds een vergelijkbare waarde als het luiden van de klok. Dick Aerts heeft ook een deel van het Zalmlied aangebracht op de kademuur.
De 25 zalmen deinen hierin op een speelse manier mee. Omdat de tekst van het Zalmlied niet op de juiste manier was aangebracht, heeft de kunstenaar de tekst begin vorige maand aangepast.

Afgelopen zaterdag 7 november onthulde wethouder Lavinja Sleeuwenhoek het kunstwerk samen met kunstenaar Dick Aerts. Het zeemanskoor De Zingende Zalmvissers uit Ammerstol bracht tijdens de feestelijke onthulling het Zalmlied ten gehore. Ook zong het koor naast het Zalmlied nog enkele andere
zeemansliederen. Het was nog even spannend, maar gelukkig bleef het tijdens de onthulling en het optreden van de Zingende Zalmvissers droog. De donkere wolken boven de Lek deden denken aan de zalmvissers die hun vangst in weer en wind aan wal moesten brengen.

Wethouder Lavinja Sleeuwenhoek en kunstenaar Dick Aerts onthulden afgelopen zaterdag het nieuw aangebrachte ANWB-bord met informatie over het kunstwerk door een doek voor het bord weg te halen. Het ANWB-bord is een geschenk van de historische vereniging Lekkerkerk door de Tijd.

Na de officiele onthulling liepen de gasten naar het Huisje van De Zeeuw voor een kopje koffie met gebak.