`BIZ Spoorzicht heeft nut bewezen'


Publicatiedatum:
maandag 09-11-2015
De ondernemers van Spoorzicht werken samen aan verbetering van dit bedrijventerrein.
Daarvoor hebben zij vier jaar geleden een bedrijveninvesteringszone (BIZ) opgericht.

"Het is hier nu een stuk veiliger",

aldus Jean Paul Speelman, bestuurslid van BIZ-vereniging Spoorzicht.

Van adviesbureau tot drukkerij, transportbedrijf en groothandel: Spoorzicht huisvest uiteenlopende soorten bedrijvigheid. Het terrein is nu zo'n dertig jaar oud en ligt er niet meer zo glanzend bij als in het begin. Daarom hebben de ondernemers de handen ineen geslagen om het gebied veiliger,
mooier en aantrekkelijker te maken. Dat doen ze via de zogeheten BIZ-regeling, waarbij ze samen investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving.

Jean Paul Speelman (blauwe jas) en Ton Sels van Biz-vereniging Spoorzicht


Positieve geluiden

"Niet alle 250 ondernemers stonden aanvankelijk te springen, maar nu horen we veel positieve geluiden",

vertelt parkmanager en BIZ-adviseur Ton Sels. Er zijn dan ook goede resultaten bereikt, zoals een sterk verbeterde beveiliging. BIZ-bestuurslid Jean Paul Speelman, die met zijn bedrijf Art Handling Services op Spoorzicht gevestigd is:

"Een beveiligingsbedrijf houdt de situatie 24 uur per dag in de gaten via een systeem met 25 camera's en automatische kentekenregistratie."



Energie

Ook is glasvezel aangelegd. Bedrijven kunnen hierop aansluiten zodat ze over supersnel internet beschikken. In 2017 gaat voor BIZ-Spoorzicht de tweede termijn van vijf jaar in. Dat betekent dat nu nieuwe plannen worden gemaakt. Sels:

"We willen een centrum inrichten met verschillende voorzieningen, zoals vergaderruimtes, lunchgelegenheid en een ruimte voor de arbo-arts."

Speelman:

"En we gaan aan de slag met duurzame energie. Dat vraagt flinke investeringen, maar die verdien je terug." Ook verbetering van het groen staat op het programma.



Spoorzicht-Noord

De plannen worden in de loop van volgend jaar voorgelegd aan de ondernemers. Sels en Speelman hebben er vertrouwen in dat er voldoende draagvlak is.


"BIZ Spoorzicht heeft zijn nut bewezen. Iedereen heeft baat bij een veilige, goed verzorgde bedrijfsomgeving."

Jammer vindt Speelman dan ook dat het naastgelegen bedrijventerrein Spoorzicht-Noord (dat niet onder de BIZ-vereniging Spoorzicht valt) er verwaarloosd bijligt.

"Het terrein is niet afgebouwd omdat de projectontwikkelaar failliet is gegaan. Wij als BIZ-vereniging, en ook de gemeente, doen onze uiterste best om de curator te bewegen zijn verantwoordelijkheid te nemen in het onderhoud, maar helaas tot nu toe zonder succes."

Bedrijveninvesteringszone

Een bedrijveninvesteringszone (BIZ) is een winkelgebied of een bedrijventerrein waarin ondernemers samen investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. De gemeente stelt een heffing in die alle ondernemers in de BIZ betalen. De opbrengst daarvan wordt in de vorm van een subsidie
uitgekeerd aan de BIZ-vereniging of -stichting. Die kan worden ingezet voor bijvoorbeeld promotieactiviteiten, beveiliging of aanpassingen in het gebied. De gemeente stimuleert het oprichten van een BIZ en biedt de mogelijkheid van een zogenaamde opstartbudget van maximaal 10.000 euro. Dit is
een lening die later moet worden terugbetaald. Meer informatie op bizwet.nl of bij het Ondernemersplein van de gemeente, telefoon 0900 1082.