Platform voorkomt wachtlijst door direct contact client en psycholoog

maandag 9 november 2015 05:00 Binnenland

Dit is een origineel bericht van CAREDATE

Platform CAREDATE voorkomt wachtlijst door direct contact client en psycholoog

Direct contact met een psycholoog, snel, laagdrempelig en betaalbaar. CAREDATE is een platform dat clienten en psychologen rechtstreeks met elkaar persoonlijk in contact brengt. Het initiatief is begin dit jaar ontstaan op basis van de groeiende wachtlijsten in de GGZ en het feit steeds meer psychologen geen contracten meer hebben met zorgverzekeraars. Nico Kamminga, initiatiefnemer: "CAREDATE is geinspireerd door modellen als AirBnB en Snappcar. Clienten moeten soms 6 tot 9 maanden wachten voor ze aan de beurt zijn, terwijl al ruim 20% van de vrij gevestigde psychologen geen contract meer heeft met een zorgverzekeraar. Dan is het logisch om vraag en aanbod rechtstreeks met elkaar in contact te gaan brengen."

Zelf je psycholoog kiezen

De website van CAREDATE staat voor eenvoud en transparantie. De kern is een overzichtelijk menu met 6 keuzemogelijkheden: sombere gevoelens, burn out, angsten, relatieproblemen, assertiviteit en nieuwe uitdaging. Op basis van dit menu kan de client zijn of haar keuze maken, een psycholoog selecteren en direct een afspraak maken voor een intakegesprek. Nico Kamminga: "De naam CAREDATE is niet toevallig gekozen. Het mechanisme werkt inderdaad ongeveer hetzelfde als bij een datingsite. Je kiest een psycholoog uit en je kan na het intakegesprek een programma afspreken of besluiten dat je er niet mee door gaat. Clienten zitten dus nergens aan vast."

Kwaliteitsbewaking

De psychologen die zich via CAREDATE presenteren zijn ervaren en van gemiddeld wat jongere leeftijd. De gesprekken vinden bij de client thuis of op een neutrale locatie plaats. De psychologen worden ondersteund door een netwerk van senior psychologen, die als vraagbaak en coach dienen. Daarnaast wordt van alle psychologen gevraagd dat zij lid zijn van de beroepsvereniging NIP, Nederlands Instituut van Psychologen, en de beroepscode onderschrijven en naleven. Nico Kamminga: "Die kwaliteitsbewaking is erg belangrijk, want het doel is uiteraard om clienten goed en snel verder helpen, op basis van 100% privacy. Daarom kiezen we duidelijk voor dat afgebakende menu. Zware problematieken als bijvoorbeeld schizofrenie, borderline en suicidaliteit verwijzen wij door naar de huisarts, want die horen thuis in de gespecialiseerde GGZ. Die hulp kan en wil CAREDATE niet bieden."

Samenwerking huisartsen

Naast het verlichten van de wachtlijstproblematiek ziet CAREDATE ook veel mogelijkheden in de samenwerking met huisartspraktijken en instellingen. Naast het rechtstreekse contact met clienten biedt CAREDATE bijvoorbeeld ook mogelijkheden ter aanvulling en uitbreiding op de praktijkondersteuning (POH GGZ). Nico Kamminga: "Clienten kunnen daar baat bij hebben, zeker omdat zij in eerste instantie zelf het CAREDATE-programma moeten betalen. Als zij via de reguliere circuits bij CAREDATE binnenkomen, is de kans op vergoeding groter. Zorgverzekeraars zullen er blij mee zijn, want de kosten liggen een stuk lager dan het gemiddelde."

Zorg beschikbaar houden

CAREDATE is van start gegaan in Amsterdam en Utrecht en streeft naar het realiseren van een landelijk netwerk in het eerste kwartaal van 2016. Het initiatief is ontwikkeld door de Stichting Verantwoorde Marktwerking Zorg, die tot doel heeft om zorg op termijn voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te houden. De belangrijkste uitgangspunten daarbij zijn dat de patient (in de GGZ: client) keuzes kan gaan maken voor de wijze waarop hij of zij zorg inkoopt en dat, door veel efficienter te werken, de zorg op een kwalitatief hoogwaardig en betaalbaar niveau blijft.