Architectenbranche: Beter rendement door slimmere bedrijfsvoering

Architectenbranche: Beter rendement door slimmere bedrijfsvoering

Amsterdam 9 november

Het rendement van architectenbureaus is in 2014 flink toegenomen, terwijl de omzet per bureau gemiddeld hetzelfde is gebleven. Dit blijkt uit recente cijfers van de BNA Benchmark over het onderzoeksjaar 2014. Het onderzoek toont aan dat bureaus er beter in slagen hun capaciteit af te stemmen op de marktvraag. Zo werken zij vaker met parttime medewerkers en met een flexibele schil. Opdrachten worden kleinschaliger en steeds vaker direct verstrekt. Het verschil op de uiteenlopende markten blijft (te) groot.

Slimmer werken

BNA-directeur Fred Schoorl: ‘Een slimmere inzet van personeel in een aantrekkende markt dit voorjaar zorgt naar verwachting voor het eerst voor marge bij bureaus. Dit is sowieso noodzakelijk voor het doen van nieuwe investeringen in een veranderende markt’.

In 2014 zijn de bedrijfseconomische prestaties van architectenbureaus duidelijk beter dan de afgelopen jaren. De omzet is gemiddeld vrijwel gelijk aan de omzet van 2013, maar het rendement is nu duidelijk in de veilige marge van 8,2% ten opzichte van de marginale 1,5% van 2013. Ook hebben bureaus hun huisvestingskosten verlaagd, ondersteunende functies gereduceerd en hun debiteurenbeheer verbeterd. Schoorl: ‘We zijn heel tevreden dat het lukt om slimmer te werken. Nu nog voldoende verdienkracht op meerdere markten.’

Omzet stabiel

De totale netto omzet voor een gemiddeld bureau bedraagt in 2014 € 340.700. Dat is marginaal lager dan 2013 toen de gemiddelde omzet uitkwam op € 342.000. De omzet voor de architectenbranche bedroeg in 2014 ongeveer € 840 miljoen. In 2008 bedroeg deze nog € 1670 miljoen. Vooral grotere bureaus deden het weer beter. Bureaus zijn er beter in geslaagd hun capaciteit af te stemmen op het werkaanbod. Zij werken vaker met parttime medewerkers en met een flexibele schil. Opdrachten worden kleinschaliger en steeds vaker direct verstrekt. Grotere bureaus hebben echter vaak te maken met uitvoerige aanbestedingstrajecten.

Werkvoorraad is toegenomen

Uit onderzoek van de BNA begin van het jaar wordt duidelijk dat het werk van architectenbureaus voor het eerst sinds 2008 structureel toeneemt. Dit betekent een einde aan jarenlange dalende trend. Begin dit jaar bracht de branchevereniging dit nieuws naar buiten. De stijging van de gemiddelde werkvoorraad begon eind 2014 en in het voorjaar 2015 was deze gemiddeld 4,3 maanden. Een half jaar eerder was dit nog 3,5 maanden.