Schoon drinkwater in Mozambique

Gepubliceerd op: 9 november 2015 | Gewijzigd op: 9 november 2015

Nederland en Mozambique tekenden dinsdag 3 november voor een project dat meer dan 600.000 mensen in Maputo, Mozambique toegang geeft tot schoon drinkwater.

Het project is mogelijk gemaakt door een schenking van EUR 21 miljoen vanuit het programma Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling ORIO.

Drinkwaterproject door ORIO

Doel van het project is om drinkwater van hoge kwaliteit aan te bieden voor een lagere prijs dan momenteel wordt aangeboden. Daarnaast hoeven mensen niet meer ver te lopen naar een waterbron. Als onderdeel van het project worden 3 nieuwe distributiecentra voor drinkwater aangelegd en krijgen meer dan 120.000 huishoudens toegang tot schoon drinkwater.

Royal HaskoningDHV en Vitens Evides International ontwikkelden het project. Verwacht wordt dat het systeem in 2017 deels operationeel is. De betrokkenheid van ORIO bij de operationele fase van het project loopt door tot 2028.

Het project is onderdeel van een groter traject met een waarde van EUR 206 miljoen. FIPAG, het drinkwaterbedrijf in Maputo, is verantwoordelijk voor de uitvoer hiervan. De Wereldbank financiert dit traject.

Van ORIO naar DRIVE

ORIO is in 2014 gesloten voor nieuwe aanvragen. Het programma is opgevolgd door DRIVE, een nieuw aangepast programma voor publieke infrastructuur. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert beide programma's uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.