Cross-linx kondigt nieuwe namen aan

Persbericht: Cross-linx kondigt nieuwe namen aan

09 november 15

Son Lux

Indie-classical festival maakt nieuwe namen bekend: Son Lux, Peter Buck (REM), Dawn of Midi

De Amerikaanse groep Son Lux en REM-gitarist Peter Buck zijn bevestigd voor Cross-linx 2016. Dat maakte het festival, dat van 25 tot en met 28 februari plaatsvindt, vandaag bekend. Eerder was al aangekondigd dat singer-songwriter Andrew Bird, de Nieuw-Zeelandse zanger/gitarist Neil Finn en Wilco-drummer Glenn Kotche hoofdacts zijn op Cross-linx. Andere nieuwe namen voor de line-up zijn het avant-jazz trio Dawn of Midi en slagwerker Konstantyn Napolov

`Ik heb hier jarenlang naar uitgekeken', aldus Ryan Lott van Son Lux: `voor mij is het heel natuurlijk met indie-classical bezig te zijn.' Lott zal zowel met zijn band Son Lux als ook in het Unlimited Orchestra aantreden: het festivalorkest onder aanvoering van Neil Finn en Glenn Kotche. REM-gitarist Peter Buck is special guest bij On Fillmore, dat eerder werd bevestigd en is daarnaast kernlid van het Unlimited Orchestra. Het resultaat wordt meer dan de som der delen, aldus Cross-linx programmeur Frank Veenstra: `een song cycle van 75 minuten met arrangementen van Lunatree, een verrassende hoofdrol voor Neil Finn en speciale features van Andrew Bird en Son Lux, heel spannend.'

Ook de overige programma's op Cross-linx zoeken die uitdaging. Veenstra: `Dawn of Midi bijvoorbeeld balanceert op het snijpunt van jazz, minimal music en elektronica. Je hoort in hun muziek heel goed terug dat ze uit heel verschillende culturen afkomstig zijn, maar het klinkt tegelijkertijd heel natuurlijk.' Ook de Oekraiense slagwerker en muziekvriend van Glenn Kotche, Konstantyn Napolov is een muzikale veelvraat: de man excelleert in jazz, avant-pop, indie-classical en werkte met grootheden als Steve Reich en John Luther Adams.

Glenn Kotche, co-curator Cross-linx

Het programma van Cross-linx kwam tot stand in samenwerking met Glenn Kotche (Wilco), die deze editie co-curator is van het festival. Kotche zal op Cross-linx in diverse formaties aantreden. Met On Fillmore & Peter Buck, als kernlid van het Unlimited Orchestra en samen met het Amerikaanse slagwerkensemble Third Coast Percussion. `Daarmee gaan we werken van Kotche uitvoeren maar ook materiaal van Steve Reich', aldus Veenstra: `En zo'n programma is de core business van Cross-linx, precies de essentie van wat we op de buehne willen brengen.' Eerder waren Bryce Dessner, gitarist van The National, en Shara Worden aka My Brightest Diamond co-curatoren van Cross-linx.

Andrew Bird, nieuw album

Cross-linx heeft de primeur van Andrew Bird's nieuwe album dat komend voorjaar verschijnt. Bird ontwikkelde in de afgelopen jaren een onnavolgbaar eigen geluid met invloeden uit jazz, blues, indie-rock en klassiek. Een een-mansorkest en muzikale alleseter pur sang, met twee vaste elementen: zijn viool, die hij al vanaf zijn vierde bespeelt, en zijn karakteristieke fluiten, waarmee hij veel nummers begint of eindigt.

Ga voor meer informatie en tickets naar: www.muziekgebouw.nl/cross-linx

Fotoverslag van Cross-linx 2015: https://www.flickr.com/photos/131307873@N06/sets/