Staatssecretaris Dijkhoff bezoekt het Mobiel Toezicht Veiligheid van de Koninklijke Marechaussee

Nieuwsbericht | 09-11-2015 | 12:27

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft vandaag een werkbezoek gebracht aan het Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) van de Koninklijke Marechaussee (KMar). De staatssecretaris concludeerde dat de in september ingezette intensivering van het toezicht, zijn vruchten afwerpt. Het aantal aanhoudingen in het kader van mensensmokkel is sindsdien fors gestegen.

Vanwege de hoge asielinstroom heeft de staatssecretaris afgelopen september het MTV geintensiveerd, met als voornaamste doel mensensmokkel en illegale migratie tegen te gaan. Uit de weekrapportages van de KMar blijkt dat de intensivering zijn vruchten afwerpt. Tussen 13 september en 1 november zijn er in het MTV 40 aanhoudingen verricht. Het aantal aanhoudingen per week is sinds de verscherping, die vanaf 17 september is ingesteld, gestegen naar gemiddeld 7. Voor de verscherping waren dat er gemiddeld 3 per week.

In totaal zijn er tussen 1 januari en 1 november 2015 in het MTV 160 verdachten van mensensmokkel aangehouden. De aangehouden personen zijn allemaal verdachte van mensensmokkel.

De intensivering van het MTV wordt door de Koninklijke Marechaussee uitgevoerd, met hulp van andere onderdelen van defensie en andere partners zoals de politie en de douane. De controles vinden steekproefsgewijs plaats, op de weg, op vliegvelden, internationale treinen en op het water. Het geintensiveerde toezicht bestaat vooral uit meer en langduriger controles op de weg en in de trein.