Betrekken omgeving belangrijk bij ontwikkelen zonneparken

Gepubliceerd op: 6 november 2015 | Gewijzigd op: 9 november 2015

Om zonneparken te ontwikkelen wordt de betrokkenheid van de omgeving steeds vaker als voorwaarde gesteld. Dat is een eerste bevinding van onderzoek naar de ruimtelijke inpassing van zonne-energie. Meer weten? Kom voor de voorlopige onderzoeksresultaten naar het Event HIER Opgewekt.

Hoe kunnen lokale en provinciale overheden, markt en maatschappij omgaan met ruimtelijke inpassing van zonne-energie? In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert bureau ROM3D hier onderzoek naar uit. Het onderzoek richt zich op grootschalige grondgebonden zonneparken. Die komen in Nederland nog weinig voor, maar het aantal initiatieven om ze te realiseren is groot. Zo is vanuit de SDE+-regeling 2014 aan meer dan veertig grondgebonden zonne-energieprojecten subsidie verleend.

Inzicht in kaders rond zonne-energie

De inventarisatie moet inzicht geven in de (ruimtelijke) kaders die diverse stakeholders hanteren of overwegen. En hoe ontwikkelaars en initiatiefnemers daar tegen aankijken en mee omgaan. Wat zijn de beste locaties voor zonneparken? Hoe zichtbaar of juist onzichtbaar moeten zonneparken zijn? Wat is de rol van participatie en acceptatie? En welke procedures volgen we? Zorgen de gehanteerde kaders voor het halen van de ambitieniveaus of werken ze juist belemmerend?

Voor initiatiefnemers en gemeenten

Initiatiefnemers kunnen hun voordeel doen met de inventarisatie. Het vergroot hun inzicht in te verwachten eisen, procedures, mogelijkheden van netaansluiting en eventuele weerstand bij verschillende locatiekeuzes en uitvoeringsvormen. Tegelijk kunnen gemeenten en provincies voor beleid en vergunningverlening leren uit ervaringen van andere gemeenten en provincies.

Participatie als voorwaarde

Uit de inventarisatie kunnen de onderzoekers al de eerste constateringen herleiden. Zo blijkt dat particulieren en bedrijven in de omgeving samen steeds meer zonneparken bottom-up organiseren. Ook is participatie steeds vaker een voorwaarde bij de ontwikkeling van zonneparken. Dit heeft een effect op waar en hoe de zonneparken er komen.