Voortzetting waarneming burgemeestersambt Onderbanken door mevrouw O.M.T. Wolfs

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ingestemd met het voorstel van de Commissaris van de Koning om de niet-openstelling van de vacature voor het ambt van burgemeester van de gemeente Onderbanken voorlopig te continueren. De waarneming van het burgemeestersambt van Onderbanken zal door mevrouw O.M.T. Wolfs worden voortgezet.

Gouverneur Bovens heeft mevrouw O.M.T. Wolfs met ingang 1 maart 2015 belast met de waarneming van het burgemeestersambt van de gemeente Onderbanken.

De Gouverneur heeft destijds met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Onderbanken afgesproken dat hij na ongeveer zes maanden met hen opnieuw in overleg zou treden om te bezien of het momentum van de vacature gebruikt zou kunnen worden voor een nadere orientatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Onderbanken.

Op 15 juli van dit jaar heeft de gemeenteraad van Onderbanken in meerderheid vastgesteld dat het voortbestaan van de zelfstandige gemeente Onderbanken eindig zou moeten zijn. Verder heeft de gemeenteraad uitgesproken te willen fuseren met de gemeente Schinnen als tussenstap naar de vorming van een robuuste en duurzame gemeente. Bij brief van 23 juli 2015 heeft de gemeenteraad van Onderbanken dit verzoek aan de gemeenteraad van Schinnen overgebracht.

Onlangs heeft de Gouverneur opnieuw gesproken met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Onderbanken. Tijdens dit overleg hebben de fractievoorzitters zich geschaard achter zijn advies aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de vacature van burgemeester van Onderbanken voorlopig niet open te stellen. Zij hebben verder met instemming kennis genomen van zijn voornemen om de waarneming van het burgemeestersambt door mevrouw O.M.T. Wolfs voort te zetten tot aan de opheffing van de gemeente Onderbanken, dan wel tot er duidelijkheid is over de verdere bestuurlijke toekomst.

De Gouverneur hecht er aan in dit verband te benadrukken dat een door hem aangestelde waarnemend burgemeester dezelfde bevoegdheden, verantwoordelijkheden en rechten heeft als een door de Kroon benoemde burgemeester.

Inmiddels heeft minister Plasterk Gouverneur Bovens laten weten dat hij kan instemmen met zijn advies om de burgemeestersvacature van Onderbanken voorlopig niet open te stellen. De minister heeft de Gouverneur verzocht hem voor 1 juli 2016 te informeren over de stand van zaken op dat moment, ook bij de gemeente Schinnen.

Voor die tijd zal de Gouverneur opnieuw overleg hebben gevoerd met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Schinnen over de bestuurlijke toekomst van hun gemeente. Het ambt van burgemeester van Schinnen wordt voorlopig waargenomen door de heer L.J.P.M. Frissen.