Nieuw maritiem trainingscentrum door unieke samenwerking onderwijs

9 nov 2015

Op woensdag 4 november heeft Sander de Rouwe, gedeputeerde van de provincie Fryslan, het nieuwste maritieme trainingscentrum van de Maritieme Academie Holland in gebruik genomen. De realisatie van het trainingscentrum in Harlingen is het resultaat van de unieke cooeperatieve samenwerking van zes onderwijsinstellingen uit Noord- en West-Nederland. De opleidingsfaciliteit voor "proficiency in survival craft " biedt maritieme studenten uit Delfzijl, Terschelling, Urk, IJmuiden en Harlingen een moderne training ter voorbereiding op hun maritieme carriere.

Maritiem trainingscentrum

De opleidingsfaciliteiten zijn in Harlingen gerealiseerd om alle zeevaartstudenten van de bij de Maritieme Academie Holland aangesloten instituten de verplichte internationale veiligheidscursussen te bieden. Met de onthulling van de namen van de life-boats en de openingshandeling door gedeputeerde De Rouwe is het trainingscentrum officieel in gebruik genomen. De faciliteit bestaan naast een volledig ingericht trainingslokaal uit een hypermoderne 36 persoons `life boat' lanceerinstallatie, een `Man over boord boot' met bijbehorende kraan en een extra zelf varende life boat met alle bijbehorende uitrusting. Alle cursussen zijn gecertificeerd volgens de internationale IMO-STCW richtlijnen. Met deze nieuwe trainingsfaciliteit kan ook worden voorzien in de vraag van de reders voor gerichte veiligheidstrainingen.

Groei

De Maritieme Academie Holland is eind 2013 opgericht en heeft een mooie groei doorgemaakt. "Niet alleen groei in onder andere studenten aantallen, locaties, opleidingsportfolio en faciliteiten", aldus directeur van de Maritieme Academie Holland Leon Maas, "maar bovenal groei in samenwerking tussen de onderwijsinstellingen". De realisatie van de gezamenlijke trainingsfaciliteit is een van de mooie resultaat van de unieke samenwerking. Ook naar de toekomst ziet Maas volop groeikansen voor de Maritieme Academie Holland en dus voor de instroom van goed gekwalificeerd personeel voor de maritieme sector.

Samenwerkingsverband Maritieme Academie Holland

De Maritieme Academie Holland wordt gevormd door ROC Friese Poort, Maritiem Instituut Willem Barentsz /NHL, Hogere Zeevaartschool Amsterdam (onderdeel HvA), Maritiem College IJmuiden en Maritieme Acadmie Harlingen (onderdelen Dunamaregroep), ROC Noorderpoort en ROC Nova College. Het unieke samenwerkingsverband biedt opleidingen op de vakgebieden binnenvaart, havenlogistiek, maritieme techniek, scheeps- en jachtbouw, ocean technology, visserij en zeevaart met vestigingen in IJmuiden, Amsterdam, Sneek, Harlingen, Leeuwarden, Terschelling, Delfzijl en Urk. De samenwerkende opleidingen beslaan het brede spectrum van maritieme vmbo-, mbo-, hbo- tot en met masteropleidingen.