Actie voor redding circusolifant Carla

Persbericht

Actie voor redding circusolifant Carla

Circusolifant in nood ondanks verbod op wilde dieren in circussen

PiepVandaag.nl is een petitie gestart waarin Staatssecretaris Van Dam wordt opgeroepen om circusolifant Carla van circus Renz Berlin in beslag te nemen en onder te brengen in een opvangcentrum. De petitie is een reactie op de dood van haar olifantenmaatje Rhani, die twee weken geleden overleed. De twee olifanten vertoonden jarenlang in Nederland samen kunstjes bij circus Renz Berlin. Nadat op 15 september jl. het gebruik van wilde dieren in circussen werd verboden bracht het circus de olifanten naar Duitsland. Kort daarna overleed Rhani en bleef Carla alleen achter.

Het circus wijt de dood van de olifant aan het recente verbod om wilde dieren in circussen te houden: de circa 42-jarige Rhani zou zijn overleden door heimwee. Internationale vooraanstaande olifantendeskundigen verklaren echter dat beide olifanten van het circus onder erbarmelijke omstandigheden werden gehouden en in zeer slechte gezondheid verkeerden. PiepVandaag.nl publiceert vandaag op haar website vijf rapporten van internationale olifantendeskundigen over de twee olifanten die jarenlang in het circus verwaarloosd en mishandeld zijn.

Volgens PiepVandaag.nl is het circus zelf tekortgeschoten in de verzorging van de dieren. Karen Soeters, oprichter van PiepVandaag.nl: “Voor Rhani is het nu helaas te laat, maar het is noodzakelijk dat nu snel maatregelen worden genomen om Carla, die als enige olifant is overgebleven, over te plaatsen naar een geschikte opvanglocatie.” In 2013 deed dierenbeschermingsorganisatie Wilde Dieren de Tent Uit al aangifte van mishandeling, verwaarlozing en het onvoldoende zorg dragen voor de olifanten Rhani en Carla. In mei 2014 deed PiepVandaag.nl samen met een gespecialiseerd dierenarts ook aangifte van dierenmishandeling en verwaarlozing.

De NVWA, de instantie die namens het ministerie verantwoordelijk is voor controles bij o.a. circusdieren, voerde pas 8 maanden na de aangifte van WDdTU een inspectie uit. Terwijl de NVWA tijdens de aangifte reeds 8 statements van internationale olifantendeskundigen had ontvangen, werden de argumenten van de vooraanstaande olifantendeskundigen van tafel geveegd met het eigen bezoekje van de NVWA die werd uitgevoerd door een ‘veearts’ met nauwelijks verstand van olifanten. “Rhani en Carla werden door de NVWA, ondanks onze aangiften en bezwaren, volledig aan hun lot overgelaten in het circus. Nu Rhani door haar afschuwelijke behandeling in het circus is overleden en Carla hetzelfde lot te wachten staat, vragen we door middel van de petitie nog eenmaal om hulp aan de verantwoordelijke staatssecretaris: Martijn van Dam”, aldus Karen Soeters.

Nu olifant Carla, die ook in slechte gezondheid verkeert, alleen in het circus is achtergebleven, maakt PiepVandaag zich extra zorgen. “Olifanten zijn sociale dieren die in grote kuddes samenleven. Het solitair houden van een olifant is onaanvaardbaar. Hiermee wordt de meest fundamentele behoefte van de olifant, het hebben van sociale interactie met andere olifanten, genegeerd. Carla moet worden weggehaald bij Circus Renz Berlin en in een dierentuin of opvangcentrum worden geplaatst, zonder kettingen, in gezelschap van andere olifanten en met een goede (veterinaire) verzorging”, aldus een van de experts, Dr. Marion Gardaï, van de Elephant Specialist Advisory Group.

Volgens PiepVandaag.nl is het circus in overtreding op artikel 1.3, 2.1 en 2.2.8 van de Wet Dieren. Door middel van het tekenen van de petitie kunnen bezorgde dierenliefhebbers staatssecretaris Martijn van Dam vragen te handhaven op de wet en olifant Carla in beslag te nemen en haar een dierwaardig bestaan te geven.