Behandeling van multimorbiditeit bij de huisarts (Promotie)

maandag 9 november 2015

Tijd

vanaf 14:30

Locatie

Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit

Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus

mevrouw drs. H.D.P. Luijks

Promotor(es)

prof. dr. C. van Weel, prof. dr. A.L.M. Lagro-Janssen

Copromotor(es)

dr. T.R.J. Schermer, dr. M.C.J. Biermans

Subtitel

Multimorbidity in primary care: focus on the general practitioner's perspective

Beschrijving

Multimorbiditeit, meer ziektes tegelijkertijd hebben, heeft grote impact op patienten en op de gezondheidszorg. De huisarts verleent een groot deel van deze zorg. Luijks onderzocht hoe vaak comorbiditeit voorkomt bij patienten met diabetes en de relatie met ziekte-uitkomsten. Tevens onderzocht ze welke prioriteiten huisartsen stellen bij hun zorgverlening, en hoe bruikbaar richtlijnen zijn voor deze patientengroep.

De diabetespatient zonder comorbiditeit is een uitzondering ten opzichte van de diabetespatient met comorbiditeit : 85 procent van de patienten heeft al comorbiditeit als diabetes wordt vastgesteld. Dit percentage stijgt verder in de jaren daarna.

Diabetespatienten met aandoeningen van het bewegingsapparaat kennen een ongunstig beloop van de gemiddelde glucosewaardes na vijf jaar. Huisartsen vinden het afstemmen van de zorg op de persoonlijke behoeftes en risico's van de individuele patient het belangrijkst. Richtlijnen worden als waardevol beschouwd, maar bieden te weinig ruimte om aan dit hoofddoel te voldoen. Voorts is de wetenschappelijke basis voor adviezen beperkt als deze worden toegepast op patienten met multimorbiditeit.

Biografie

Hilde Luijks (1983) studeerde Geneeskunde in Nijmegen en behaalde in 2007 haar artsexamen. Bovenstaand onderzoek voerde zij uit op de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, binnen het onderzoeksinstituut Radboud Institute for Health Sciences (RIHS). Ze is werkzaam als huisarts in het Academisch Gezondheidscentrum Thermion.