Hogan vestigt aandacht op exportbelangen

De Europese Commissie is volop met export van landbouwproducten. Zo ligt een akkoord met Vietnam binnen handbereik en de onderhandelingen met Japan vorderen ook. Hier liggen ook belangen voor Nederlandse boeren en tuinders.

Dit bracht gastspreker Phil Hogan, Europees Commissaris voor landbouw en plattelandsbeleid, gisteren in Brussel naar voren tijdens de maandelijkse `landbouwborrel'. Deze wordt om beurten georganiseerd door de Nederlandse leden van het Europees parlement.

Gisteren was het de beurt aan VVD'er Jan Huitema. Hij kon gisteren melden dat de landbouwcommissie van het EP komend jaar naar Nederland komt.

Waardering

Hogan sprak zijn waardering uit voor de prestaties van de Nederlandse land- en tuinbouw. Hij deed dat voor een volle zaal. Meerdere belangstellenden maakten van de gelegenheid gebruik om hem te bestoken met vragen over actuele vraagstukken.

Een ervan was de `land-van-herkomst etikettering' van pluimveevlees.Dit zou consumenten duidelijk moeten maken welk product afkomstig is uit Europa en welk product is geimporteerd. De discussie over TTIP, het mogelijke handelsverdrag tussen EU en VS, heeft opnieuw aandacht gevestigd op de

verschillen tussen productienormen in en buiten de EU. Europese boeren hebben veelal te maken met zwaardere eisen, bijvoorbeeld op het terrein van dierenwelzijn.

Boeren en boerinnen

De bijeenkomst in Brussel werd bijgewoond door 25 boeren en boerinnen van de LTO afdeling Noordenveld (Drenthe). Zij waren anderhalve dag in Brussel, mede gefaciliteerd door Europe Direct. Ze gingen ook op bezoek bij Annie Schreijer-Pierik, lid van het Europees Parlement. Ook waren zij te gast

bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland in Brussel, waar Ingeborg van Tilborg tekst en uitleg gaf over het reilen en zeilen in Brussel.

Naast Huitema en Schreijer zijn er nog twee Europarlementariers, die deel uit maken van de Landbouwcommissie van het Europees Parlement. Dit zijn Bas Belder en Anja Hazekamp, die gisteren ook van de partij waren. Bij toerbeurt verzorgen deze vier EP-leden de organisatie van deze serie

bijeenkomsten waar iedereen, die interesse heeft in de agrarische sector, welkom is.