Veel interesse voor Nederlands-Duitse subsidie- en netwerkbijeenkomst bouwstenen voor de grensregio in Borne

ENSCHEDE / GRONAU / BORNE. Op donderdag 5 november 2015 vond in het Kulturhus in Borne de euregionale bijeenkomst plaats 'Bouwstenen voor de grensregio'. Ruim 180 deelnemers van beide kanten van de grens werden geinformeerd over de vernieuwde laagdrempeligere aanvraag- en afwikkelprocedures bij subsidies tot 25.000 euro. Ervaren projectleiders uit reeds afgeronde projecten deelden hun tips en er werd stilgestaan bij hoe Duits-Nederlandse cultuurverschillen positief kunnen worden ingezet bij projectmanagement.

De EUREGIO heeft als doelstelling samen met haar partners uit de regio de grensoverschrijdende sociaal-economische integratie van het grensgebied te bevorderen. "Voor het bereiken van deze doelstelling ondersteunt EUREGIO al decennialang talrijke organisaties uit het grensgebied bij hun grensoverschrijdende activiteiten met kennis en kunde. Tevens kunnen organisaties bij EUREGIO terecht voor laagdrempelige subsidiemogelijkheden," aldus Rob Welten, voorzitter van de EUREGIO.

Zo kunnen bijvoorbeeld scholen, ontwikkelingsmaatschappijen en gemeentes bijdrages aanvragen voor Duits-Nederlandse ontmoetingsactiviteiten en voor meer intensieve samenwerkingstrajecten op het gebied van MKB, arbeidsmarkt, onderwijs, cultuur, natuur, landschap, milieu, structuur en demografie. Doelstelling is het door kennismaking en samenwerking de barrierewerking van de grens weg te werken.

Tijdens speeddates en op de project-marktplaats werden ervaringen uitgewisseld en projectideeen besproken. Enkele impressies van deelnemers: "Het was leuk en interessant om ook eens te horen hoe alles aan de andere kant van de grens georganiseerd is." "Duitsland is historisch een industrieland, Nederland een handelsland. Ik zie geen probleem, maar kansen." Informatie over subsidiemogelijkheden voor ontmoetingen en intensievere samenwerkingstrajecten is ook te vinden op de website: www.euregio.eu/nl/subsidies.

Deze bijeenkomst werd door EUREGIO georganiseerd in het kader van het INTERREG V A-project "Kaderproject prioriteit II voor het EUREGIO-gebied". Het project wordt deels gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Verdere cofinanciers zijn de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland, het ministerie van Economische Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, de Staatskanzlei van de deelstaat Nedersaksen en de EUREGIO.