Slootveegregeling 2015-2016


RSS

Lokale info

Voor een goede waterbeheersing stelden de waterschappen regels vast. Grenst uw perceel aan een `schouwsloot', dan moet u voor de helft de sloot maaien en het maaisel zelf afvoeren.

Voor de gemeente Sint-Oedenrode geldt een aanvullende regeling om de kosten te beperken: de `slootveegregeling'. Dit houdt in dat de perceel eigenaar/gebruiker de sloten maait en het slootveegsel op hopen zet. De gemeente voert het vrijkomend maaisel vervolgens af.

Wat is het?

Regels waterschappen

Om een goede waterbeheersing te garanderen hanteren Waterschap "De Dommel" en Waterschap "Aa en Maas" de Keur. Deze wordt onder andere gebruikt bij het schouwen van oppervlaktewateren en voor eventuele handhaving. Dit betekent letterlijk dat iedere aangelande (de eigenaar, de beperkte
gerechtigde en gebruiker van een aan een water grenzend perceel) ieder voor de helft de sloot moet maaien en het vrijkomende maaisel zelf moet afvoeren.

Aanvullende regeling om kosten te beperken

Als ieder afzonderlijk deze werkzaamheden moet doen, zijn de kosten hoger dan wanneer dit gecombineerd wordt. De gemeente wil zowel voor zichzelf als voor de belanghebbende aangelande de kosten zoveel mogelijk beperken. Daarom is er een aanvullende regeling gemaakt voor het maaien van sloten:
de slootveegregeling.

Verantwoordelijkheid

De afspraken in de slootveegregeling doen niets af aan de onderhoudsverplichting van de aanliggende perceel eigenaar/-gebruiker. Deze blijft verantwoordelijk voor de staat van onderhoud van het aangrenzende (betrokken) gedeelte van de sloot met hun eigen perceel.

Uitzonderingen, legger en niet-leggerwatergangen

De provinciale Verordening Waterhuishouding en de Waterschapskeur kennen het onderscheid tussen leggerwatergangen (die wel) en niet-leggerwatergangen (die niet in de "waterschapslegger" zijn opgenomen. De waterschapslegger is een kaart met gegevensregister over de wateren die het waterschap in
onderhoud heeft of waarvoor derden onderhoudsplichtig zijn).

* Voor niet-leggerwatergangen zijn de eigenaren van de gronden die aan de sloten grenzen verantwoordelijk voor het onderhoud. De meeste bermsloten zijn niet-leggerwatergangen.
* Leggerwatergangen worden in principe door het waterschap onderhouden (tenzij het in de legger anders geregeld is).
* Los daarvan onderhoudt de gemeente bepaalde locaties zelf (structureel). Het gaat dan om sloten waarin het water van aanliggende wegen wordt afgevoerd en sloten waarover met het Waterschap (of anderszins) afzonderlijke afspraken zijn gemaakt.

Wat moet ik doen?

Bent u `aangelande' (eigenaar, beperkte gerechtigde en/of gebruiker) van een sloot?

* U maait de sloten en hoopt het slootveegsel op hopen van minimaal 2m^3.
* Vervolgens meldt u via het meldingsformulier slootveegregeling (onder tabblad Aanvragen) bij de gemeente dat de maaiwerkzaamheden zijn uitgevoerd.
* De gemeente zorgt ervoor dat het maaisel wordt afgevoerd naar een erkend verwerkingsbedrijf.

Aanvullende informatie

Om de uitvoering in goede banen te leiden, stelde de gemeente in overleg met ZLTO `Dommelland' voorwaarden op.

* De belanghebbende maait de sloot en zet het slootveegsel in de wegberm op hopen van minimaal 2 m^3.
* Het opgehoopte slootveegsel moet vanaf een verharde openbare weg te bereiken zijn met een vrachtwagen.
* De werkzaamheden moeten aaneengesloten worden uitgevoerd.
* Er mag niet eerder gemaaid mag worden dan 15 september.
* Het ophalen van slootveegsel is beperkt. Vanaf 1 oktober wordt gestart met ophalen. Na 1 januari worden meldingen voor het ophalen van slootveegsel niet meer geaccepteerd.
* Het slootveegsel wordt maximaal 1 keer per jaar opgehaald. Wanneer de behoefte groter is, dan maait en ontvangt belanghebbende.
* De belanghebbende meldt na gereed zijn van de werkzaamheden bij de gemeente dat maaisel kan worden opgehaald via het meldingsformulier slootveegregeling (onder tabblad Aanvragen).
* Is het slootveegsel niet op hopen gezet? De gemeente spreekt de belanghebbende hierop aan om dit alsnog binnen 1 week uit te voeren. Gebeurt dit niet, dan voert de gemeente deze werkzaamheden uit op kosten van de belanghebbende / opdrachtgever.
* Veiligheid van de (mede) weggebruikers (fietsers, voetgangers) mag op geen enkele wijze in gevaar gebracht en/of gehinderd worden.
* De uitvoering van het werk gebeurt geheel onder verantwoordelijkheid van de belanghebbende / opdrachtgever, wat inhoudt dat u in voorkomend geval aansprakelijk zult worden gesteld.
* Bij de uitvoering van de werkzaamheden treft u de gebruikelijke verkeersmaatregelen. Deze zijn beschreven in publicatie 96b van de stichting CROW. Een exemplaar van deze publicatie ligt op de Gemeentewerf ter inzage. Na uitvoering van de werkzaamheden moet de rijbaan schoon en vrij zijn
van het vrijkomende slootmaaisel.
* Als bij het maaien gemeente-eigendommen zoals bomen, begroeiing, straatmeubilair c.a. worden beschadigd, stelt de gemeente de opdrachtgever aansprakelijk.
* Er mogen geen gemeentelijke eigendommen (tijdelijk) worden verwijderd.
* Het vegen van sloten is iets anders dan het (ver)graven van sloten. Wanneer er grond in het slootveegsel zit moet afvoer ervan door en voor rekening van de belanghebbende / opdrachtgever plaatsvinden. De gemeente beoordeelt de samenstelling. Als het slootveegsel niet geaccepteerd wordt zal
het door gemeente terug op het perceel van de belanghebbende worden gezet.
* Als u sloten wilt uitdiepen dan is het, los van voorgaande, noodzakelijk vooraf contact op te nemen met het waterschap (als waterkwantiteitsbeheerder) en met de gemeente (als grondeigenaar en wegbeheerder).
* Afhankelijk van het aanbod duurt de ophaalperiode 10-12 weken nadat het slootveegsel op hopen is gezet.
* Bestaande, individuele, afspraken tussen gemeente en aangelanden onderling blijven (voor zover bekend) gehandhaafd.
* Eventueel aangebrachte schades en/of herstelwerkzaamheden moeten binnen 2 dagen te zijn uitgevoerd door de belanghebbende / opdrachtgever.
Indien de belanghebbende / opdrachtgever hier geen gehoor aan geeft zal de gemeente Sint-Oedenrode deze (herstel)werkzaamheden uitvoeren en de kosten verhalen op de belanghebbende / opdrachtgever.
* Dit slootveegreglement vrijwaart de belanghebbende / opdrachtgever niet van overige wet- en regelgeving en gemeentelijke verordeningen.